2018 рік став першим роком повноцінної реалізації Угоди про Асоціацію

Україна завдяки своєму потенціалу, висококваліфікованому людському капіталу, потенціалу внутрішнього ринку, є державою із великим простором для інвестиційної діяльності в усіх секторах економіки. Ключовим фактором, що суттєво впливає на інвестиційну привабливість країни та її територій є інвестиційний клімат, який має позитивну динаміку.

Сьогодні Україна збільшує свою інвестиційну привабливість. При цьому ми приймаємо активну участь у світових процесах та інтегруємо у світову економіку. У рейтингу Doing Business 2019 Україна посіла 71 позицію зі 190 країн світу. Найбільший прогрес Україна продемонструвала у таких складових рейтингу: +5 пунктів (з 35 на 30 – те місце) по компоненту “одержання дозволів на будівництво” та зниженню вартості послуг з технагляду; + 41 пункт по “сплаті податків” за зменшення та уніфікацію ставки ЄСВ.

Завдяки підтримці європейських партнерів в Україні реалізуються сотні проектів розвитку транспортної інфраструктури, житлово-комунального господарства, підтримки малого і середнього бізнесу, енергоефективності тощо. Обсяг фінансової та кредитної підтримки з боку ЄС у звітному році склав понад 1,2 млрд. євро.

За даними Звіту, найбільшого прогресу Україна досягла в таких напрямах, як підприємництво, сільське господарство, зменшення технічних бар’єрів у торгівлі, соціальна політика і трудові відносини, фінансовий сектор та енергетика. Також протягом минулого року наша держава додатково виконала 10% зобов’язань, передбачених на 2017 рік.

У 2018 році Україна виконала майже 90% зобов’язань щодо наближення до норм та практики ЄС у сфері підприємництва. Зокрема, у жовтні 2018 Верховна Рада ухвалила Кодекс про банкрутство. Документ не тільки підвищив ефективність процедур банкрутства та рівень захисту прав кредиторів, а й врегулював процедуру відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинились в складній фінансовій ситуації. Окрім того, було налагоджено систему моніторингу та контролю державної допомоги підприємствам, розроблено та затверджено критерії оцінки державної допомоги у різних галузях економіки. Розпочав роботу офіційний веб-сайт Антимонопольного комітету, який став першоджерелом інформації про цілі, форми, обсяг та бюджет державної допомоги.

Торік Україна продовжила перехід на міжнародні технічні регламенти, який дозволяє знизити нетарифні бар’єри в торгівлі та покращити доступ вітчизняної промислової продукції на світові ринки. Так, було зроблено важливі кроки з розроблення та затвердження технічних регламентів, стандартизації і метрології, які необхідні для підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів для пріоритетних секторів промислової продукції (Угода АСАА). З 1 січня 2019 року скасовано застосування майже 11 тисяч старих стандартів, розроблених до 1992 року, що становить 90% від загальної кількості. Триває робота з приведення у відповідність українського законодавства до права ЄС та Угоди про технічні бар’єри в торгівлі СОТ.

Результатом впроваджених євроінтеграційних змін стало зростання обсягу зовнішньої торгівлі України з країнами Євросоюзу. За минулий рік Україна продала до країн ЄС товарів на понад 20 млрд доларів США, що становить 42% від усього експорту. Для порівняння, у 2017 році ця цифра становила трохи більше 17,5 млрд доларів США. Отже, сміливо можна сказати, що Україна продовжує виконання положень Угоди, необхідних для повноцінного функціонування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі.

Сьогодні майже 15 тис. українських компаній експортують до ЄС. Провідні ринки для нас – це Польща (17%), Італія (14%), Німеччина (10%), Угорщина (8%) і Нідерланди (8%). Аналітики впевнені, що тенденція зростання українського експорту до ЄС продовжиться і в майбутньому.

З повним Звітом про виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом у 2018 році можна ознайомитися за посиланням.

За матеріалами:  www.kmu.gov.ua/ua