Ведення бізнесу
Українські аграрії освоюють виробництво нішевої та специфічної продукції. Часто – це делікатеси, культура споживання яких в місцевих широтах зовсім не розвинена. Але відсутність попиту всередині країни фермерам компенсує попит на їх продукцію за кордоном. Сьогодні равликові ферми, які постачають молюсків на стіл, є в усьому світі. В Україні існує 10 великих компаній і кілька десятків дрібних фермерів, які займаються розведенням виноградних равликів. Це новий бізнес для українських підприємців. Більшість з них вирощують равликів тільки останні три-чотири роки і експортують до 90% продукції.
Основні споживачі українських равликів – країни ЄС. Логістика українського експорту незвичайна: спочатку живих молюсків везуть в Литву, Польщу, Чехію там переробляють в напівфабрикат, заморожують і везуть на інші ринки – в Італію, Іспанію, Німеччину і Францію. Експорт українських равликів, у січні-травні 2019 року виріс в 4,6 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року і досяг 166,5 т., на суму $ 252,8 тис.
При цьому в 2018 році було експортовано з України 90 т. равликів, що стало найнижчим показником за останні чотири роки, (максимум 2016 рік – 347 т.). Лідером експорту є Литва – 54 т. (на суму $ 62 тис.). Другу позицію займає Польща – 18 т. ($ 28 тис.). На третьому місці Чехія – 18 т. ($ 27 тис.).
Імпорт равликів в Україну, у січні-травні 2019 року склав 35,4 т. і це найвищий показник за останні 13 років.
Найбільшим виробником і експортером равликів в Дніпропетровській області є ФГ “Здравлик”.