Україна збільшила імпорт овочів на 43% за вісім місяців поточного року

Овочі у січні-серпні 2022 р. вперше за 5 останніх років потрапили до переліку основної імпортованої агропродукції.

Близько 7% у структурі зарубіжних поставок сільгосппродукції до України припало на овочі, говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».

За даними Держмитслужби, за вісім місяців поточного року обсяги імпорту овочів становили $263 млн. Це фактично на 43% більше відповідного показника 2021 р. у $185 млн.

«Загалом за вартістю закупівель за кордоном овочі стали четвертими в рейтингу імпортованої агропродовольчої продукції після фруктів, риби та олійних культур», — говориться у повідомленні інституту.

«Така ситуація пов’язана з наслідками широкомасштабної агресії рф в Україні. Йдеться, перш за все, про втрату значної частини виробництва овочів як відкритого ґрунту, так і тепличного вирощування внаслідок тимчасової окупації територій, а також бойових дій в окремих регіонах нашої країни, зокрема, у Херсонській, Миколаївській та Запорізькій областях», — пояснив  старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції ННЦ ІАЕ, д.е.н. Богдан Духницький.

За його словами, структура імпорту цього виду агропродукції представлена переважно помідорами ($73 млн), цибулею і часником ($37 млн), капустою ($31 млн), морквою, буряками, ріпою ($28 млн) та огірками ($28 млн).

Основними постачальниками овочів до України у січні-серпні були Туреччина та Польща. На ці дві країни припало більше половини — 57,1% — вітчизняного імпорту овочів.

З Туреччини, яка очолювала рейтинг, за вісім місяців цього року імпортовано 86 тис. т овочів, в тому числі 55 тис. т помідорів, 14 тис. т огірків, 13 тис. т інших овочів. Частка Туреччини у вартості вітчизняного імпорту цього виду агропродукції склала 29,7%, зазначив експерт.

Польща у січні-серпні 2022 р. здійснила постачання овочів в Україну в обсязі 121 тис. т із часткою у 27,4%. Основна імпортована з цієї країни продукція — цибуля (36 тис. т), морква, буряки, ріпа (35 тис. т), капуста (20 тис. т) та помідори (18 тис. т).

Значно менші закупівлі овочів українські компанії здійснили в Нідерландах (13,8%), Румунії (5,5%) та Македонії (4,6%).

Сукупно ці п’ять країн сформували 81% вартості імпорту продукції даної групи до України.

Джерело: www.agroportal.ua