У Новомосковську відбувся семінар на тему: „Підтримка малого та середнього бізнесу через створення інвестиційно привабливих територій”

8 червня 2017 року у місті Новомосковськ за ініціативою Дніпропетровського регіонального інвестиційного агентства (DIA) та підтримці голови Дніпропетровської обласної ради Г.О. Пригунова відбувся семінар „Підтримка малого та середнього бізнесу через створення інвестиційно привабливих територій”. В заході взяли участь представники Регіональної ради підприємців у Дніпропетровській області, Асоціації фермерів, Дніпропетровської обласної громадської організації „Сільськогосподарська консультативна служба” та Центру Консалтингу при університете ім. А. Нобеля.

На семінарі були присутні керівники малих, середніх і фермерських підприємств та фахівці Новомосковської міської ради, Слобожанської селищної ради, Новомосковської та Синельниківської районних рад.

Метою семінару було розкриття потенціалу громад в умовах децентралізації щодо створення преференцій для малого та середнього підприємництва, фермерів та кооперативів, які працюють на території громади (району / міста), запровадження передумов щодо підтримки власних інвесторів та залучення зовнішніх.

Представники Дніпропетровського регіонального інвестиційного агентства у своєму виступі звернули увагу на такі ключові моменти, як:

  • підтримка малого та середнього бізнесу регіону, а саме були презентовані наявні міжнародні та вітчизняні ресурси підтримки МСБ, а також наявні земельні ресурси суб-регіону для реалізації бізнесу.
  • чотири кроки громади на шляху створення інвестиційно привабливих територій, де було представлено ключові кроки, за допомогою яких громада може залучати інвестиції у найбільш пріоритетні сфери. Ключовим кроком у залученні інвестицій у громаду визначено, перш за все, пошук місцевого інвестора, формування власних інвестиційних територій та їх активна промоція.

Голова регіональної ради підприємців у Дніпропетровській області презентував особливості реалізації регіональної програми малого та середнього підприємництва. „Програма розроблена з метою створення сприятливих умов для розвитку малого і середнього підприємництва, забезпечення його конкурентоспроможності та підвищення ролі у вирішенні завдань соціально-економічного розвитку регіону, спрямування для цього дій місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представників територіальних громад, суб’єктів підприємництва, громадських організацій та об’єднань підприємців”, – зазначив Микола Шевченко.

Начальник управління комунікацій ГУ Державної Фіскальної Служби у Дніпропетровській області, Манушак Осипова, у своєму виступі щодо місцевих податків та зборів детально зупинилась на останніх змінах у Податковому кодексі, які спрямовані на забезпечення стабільної правової основи для ефективного розвитку підприємницької діяльності у Дніпропетровському регіоні.

Одним з елементів розвитку територій є кооперативний рух, зокрема обʼєднання громади навколо одного з виду економічної діяльності – молочарство, ягідництво, зберігання зерна та овочів, виробництво альтернативної енергії або надання туристичних послуг. „Етапи створення кооперативної організації, добре управління кооперативом, функціональний розподіл ролей, асоціативне життя кооперативів” – про це розповів тренер Кооперативної Академії з питань кооперації Дніпропетровської обласної громадської організації „Сільськогосподарська консультаційна служба” у своїй презентації „Кооперація – шлях до успіху підприємців та громад”.