Зелений Гай на Дніпропетровщині: претендент на статус кращого туристичного села ООН 2024

Село Зелений Гай на Дніпропетровщині має шанс потрапити до мережі кращих туристичних сіл ООН. Це село Сурсько-Литовської громади увійшло до переліку п’яти населених пунктів з усієї України, які боротимуться за місце у мережі ООН «Кращі туристичні села 2024 року».

Отримання цього статусу надасть Зеленому Гаю нові інвестиційні можливості, підвищить туристичну привабливість місцевості та приверне увагу мандрівників з різних країн. Крім того, село зможе скористатися порадами від кращих фахівців галузі та залучити інвесторів.

Протягом останніх десяти років у Зеленому Гаю активно розвивають зелений туризм. Тут працює еко-ферма, авторська сироварня, є облаштована зона відпочинку з пляжем. Місцеві підприємці також реалізують благодійні проєкти. З початку війни вони прийняли понад 300 людей з їхніми улюбленцями, які тікали з “гарячих точок”, та допомогли більш ніж 1500 евакуйованим тваринам.

Сурсько-Литовська громада відома й іншими незвичними місцями для відпочинку та туризму. Наприклад, у селі Новомиколаївка є озеро, що вважається одним з найглибших в області й має статус «бездонного». Воно приваблює дайверів, шукачів скарбів і туристів з усієї України. Особливою атракцією є підводний музей, створений ентузіастами на дні цього озера.

Чи увійде Зелений Гай до переліку найцікавіших туристичних сіл світу, дізнаємось до кінця року. Загалом від України у відборі беруть участь п’ять населених пунктів, документи яких подало Держагентство з розвитку туризму.

Для інвесторів, зацікавлених у розвитку Сурсько-Литовської громади, пропонуються 7 земельних ділянок загальною площею понад 45 гектарів для реалізації бізнес-проєктів. Більше пропозицій та проєктів на супроводі DIA можна переглянути на сайті інвестиційного порталу за посиланням https://dia.dp.gov.ua/investicijni-propozici%d1%97/

 

Довідково:

ООН Туризм започаткував ініціативу «Кращі туристичні села» (The Best Tourism Villages) у 2021 році. За цей час до мережі найкращих туристичних сіл ООН Туризм увійшли 190 селищ з усього світу, українських серед них поки немає.

Ця глобальна ініціатива відзначає села, які лідирують у розвитку сільської місцевості та збереженні ландшафтів, культурного розмаїття, місцевих цінностей і кулінарних традицій.

 

Джерело: інформацію для підготовки статті взято з відкритих онлайн джерел