Королівство Норвегія – потужна підтримка України та зростаючі економічні відносини з Дніпропетровщиною

Вже третій рік поспіль Королівство Норвегія надає широку військову й цивільну підтримку та гуманітарну допомогу Україні. Також країна підтримує формулу миру, введення санкцій, відшкодування збитків, притягнення агресора до відповідальності, а також допомога в економічному відновленні, гуманітарному розмінуванні, захисті критичної інфраструктури та боротьбі з російською пропагандою. Норвезькі лікарні й надалі надаватимуть допомогу українцям.

Норвегія однією з перших з-поміж союзників України ухвалила багаторічну стратегію в рамках Програми підтримки Нансена на 2023-2027 роки. А загалом до 2027-го військова та гуманітарна допомога Осло становитиме майже $8,2 млрд – через що нордична країна входить у топ-п’ятірку найбільших донорів України. Це найбільша в історії Норвегії програма допомоги країні, яка перебуває у стані війни, та включає наступні напрямки: широка військова допомога (ППО, артилерійські боєприпаси, розвиток ВМС України разом з Великою Британією); цивільна підтримка діяльності держави та критично важливих сфер, таких як енергетика, ядерна безпека, охорона здоров’я, гуманітарна допомога.

Королівство Норвегія приєдналось до Багатосторонньої координаційної платформи донорів України під час восьмого засідання Керівного комітету.  Норвегія стала однією з чотирьох нових країн-членів Платформи, що взяли на себе зобов’язання виділити загалом понад $5,5 млрд на відновлення та розвиток економіки України.

Уряд Норвегії за час великої війни надав Україні понад $500 млн прямої бюджетної підтримки. Зокрема, грант у розмірі близько $485 млн було спрямовано в рамках проєкту Світового банку «Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні» (PEACE in Ukraine). Залучене фінансування було спрямоване на компенсацію видатків держбюджету на першочергові соціальні та гуманітарні  потреби, а саме пенсії, оплата праці працівників секторів освіти та охорони здоров’я, соціальний захист населення, гуманітарна підтримка.

Норвезький уряд 30 квітня збільшив цьогорічну підтримку України на $629 млн, із яких $539 млн призначені на потреби протиповітряної оборони, $90 млн – на цивільні потреби. Загалом у 2024 році уряд Норвегії витратить на пряму підтримку України 22 млрд крон (майже $2 млрд). Окрім того, нещодавно Україна та Норвегія уклали безпекову угоду. Згідно з нею, цього року Осло надасть щонайменше $1,3 млрд військової допомоги.

З початку повномасштабної агресивної війни росії Норвегія зробила значний військовий внесок для України, включно з основними бойовими танками, бронетехнікою, артилерією, реактивною артилерією, артилерійськими радарами, боєприпасами, системами протиповітряної оборони, обладнанням для розмінування, протитанковим озброєнням, безпілотниками та зимовим спорядженням.

Також, Норвегія, зі свого боку, бере участь у трьох важливих коаліціях: морській, яку очолює разом із Великою Британією; у коаліції F-16 (пожертвує свої літаки та бере на себе навчання українського персоналу) та коаліції протиповітряної оборони (системи NASAMS успішно захищають українське небо). Разом з тим, Уряд Норвегії погодив передачу додаткових систем протиповітряної оборони NASAMS для України на суму $30 млн. В Уряді не повідомили загальну кількість систем, зокрема і на власних складах, але зазначили, що Норвегія замовила виробництво восьми пускових установок та чотирьох пунктів управління.

Німеччина, Норвегія, Данія та Нідерланди спільно постачатимуть Україні 100 ракет Patriot. Норвегія зробила внесок у цю ініціативу понад $125 млн. Також країна передала Україні партію боєприпасів до мінометів, вартістю 480 норвезьких крон (майже $42 млн). Нещодавно Королівство Норвегія передало Україні ручні гранати та снайперські боєприпаси. Загальна вартість цієї допомоги склала 53 млн норвезьких крон. Також, країна виділяє до $13,7 млн на обслуговування у Польщі переданих Україні танків Leopard.

Уряд Норвегії також дозволив прямий продаж зброї та продукції оборонного призначення від своєї оборонної промисловості Україні. Відповідні зміни набули чинності 1 січня 2024 року.

Офіційний Осло надасть Україні $103 млн для відновлення її енергетичної системи та забезпечення електропостачання до настання зими. Водночас $11,2 млн піде на ремонт енергетики у Харкові. Відтак в семи пологових відділеннях і операційних в Харківській області будуть встановлені сонячні батареї.

Країна і надалі сприятиме поверненню українських дітей, незаконно вивезених до росії. Також Уряд Норвегії виділить 200 мільйонів норвезьких крон ($18,5 млн), призначених для розмінування сільськогосподарських земель і розчищенню критично важливої інфраструктури.

Норвезька рада у справах біженців у 2024 році анонсувала новий прийом заявок на отримання грошової допомоги українцям, які постраждали від війни. Сума виплати становитиме 3600 гривень на людину. Також Норвезька рада започаткувала програму підтримки українського бізнесу, який потерпів від війни та переїхав з території ведення активних бойових дій на Волинь або Хмельниччину. Це можливість для підприємців отримати гранти до $5 000  та консультацію для полегшення реінтеграції бізнесу.

ГУ ДСНС України в Дніпропетровській області отримали від гуманітарної організації «НОРВЕЗЬКА УКРАЇНСЬКА ПОЖЕЖНА ТА ШВИДКА ДОПОМОГА» гуманітарну допомогу, в яку увійшли 30 одиниць спецтранспорту, 7 саперних костюмів для захисту піротехніків, 2 намети для розміщення особового складу.

Розвиток взаємовигідної торговельно-економічної співпраці також залишається важливим пріоритетом двох країн. Аналіз експортних та імпортних операцій Дніпропетровського регіону з Норвегією демонструє високий рівень партнерських відносин, адже зазначена держава є важливим торговельним партнером області.

За результатами 2023 року, обсяг експорту товарів з Дніпропетровської області склав $1,6 млн та збільшився на 42% у порівнянні з минулим роком. Серед товарів, які мають попит у норвезьких споживачів – це частини до залізничних локомотивів, судна, чорні метали та вироби з них, продукція АПК тощо.

Експортні операції здійснювали 13 підприємств з Дніпропетровської області. Основні компанії експортери – це підприємства металургійного комплексу, машинобудівні, переробні, сільськогосподарські підприємства.

ТОП-5 підприємств експортерів (ранжирування за обсягом експортної продукції):

Імпорт товарів з Норвегії у Дніпропетровську область складав $16,0 млн та збільшився у порівнянні з 2022 роком на 92%. Дніпропетровщина традиційно купувала: рибу та продукти з неї, машини та обладнання, папір та картон, нафту та продукти її перегонки, добрива інше.

Імпортні операції здійснювали 49  підприємств імпортерів.

ТОП-5 підприємств імпортерів (ранжирування за обсягом імпортної продукції):

Імпортні операції переважно здійснювали торговельні, переробні  та сільськогосподарські підприємства.

Джерело: інформацію для підготовки статті взято з відкритих онлайн джерел