Зміцнення зовнішньоекономічних відносин між Португальською Республікою та Дніпропетровщиною

Португалія надає Україні всебічну підтримку з початку російського вторгнення 2022 року та зберігає свою непохитну прихильність суверенітету та територіальній цілісності України. Лісабон підтримує Формулу миру президента Зеленського, притягнення агресора до відповідальності, посилення санкцій проти рф, а також створення механізму компенсацій за злочини. Португальська Республіка підтримує Україну на двосторонньому рівні та через Європейський Союз та НАТО, серед іншого, надаючи летальне та нелетальне військове обладнання, включно з основними бойовими танками Leopard 2A6, системами БПЛА, бронетранспортерами М113, броньованими рятувально-медичними евакуаційними машинами М113 та М577, іншою військовою технікою.

Президент України Володимир Зеленський підписав двосторонню Угоду про безпекову співпрацю з Прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру під час візиту до Лісабона 28 травня 2024 року. Документ визначає, що Португалія підтверджує підтримку реформ в Україні для її вступу до Європейського Союзу та НАТО, зокрема зміцнення економічних і торговельних відносин, «які ведуть до поступового зближення України з внутрішнім ринком Європейського Союзу». Португалія стала дванадцятою країною, з якою Україна підписала угоду про співпрацю у сфері безпеки, покликану надати довгострокову підтримку.

Окрім того, Угода підтверджує участь Португалії у коаліції F-16,  міжнародній коаліції спроможностей морської безпеки, а також у програмі закупівлі боєприпасів великого калібру, зусиллях із розмінування та зміцнення морської безпеки. Португалія також продовжує участь у Міжнародній коаліції за повернення українських дітей і сприяє досягненню цілей, викладених у Рамковому документі цієї коаліції.

Уряд країни погодився виділити додаткові €95 млн до раніше схвалених €126 млн військової допомоги, які були заплановані на 2024 рік. Разом з тим, у 2025 році Португальська Республіка виділить Україні €220 млн військової допомоги.

Португалія надала Україні 1000 тонн військової допомоги від початку повномасштабного вторгнення росії. Також, Уряд Португалії виділив €100 млн на чеську ініціативу щодо закупівлі артилерійських снарядів для Сил оборони України. Таким чином Португалія доєдналася до інших країн, які вже підтримали ініціативу Чехії щодо спільного придбання і швидкої доставки боєприпасів великого калібру для України.

Також, Португалія продовжує свою підтримку у зміцненні потенціалу особового складу Сил безпеки та оборони України, зокрема в межах Місії ЄС із надання військової допомоги (EUMAM) та Консультативної місії ЄС (КМЄС) на підтримку України.

Розвиток взаємовигідної торговельно-економічної співпраці також залишається важливим пріоритетом двох країн. Аналіз експортних та імпортних операцій Дніпропетровського регіону з Португалією демонструє високий рівень партнерських відносин, адже зазначена держава є важливим торговельним партнером області.

За результатами 2023 року, обсяг експорту товарів з Дніпропетровської області збільшився у 5,4 рази та склав $8,8 млн. Серед товарів, які мають попит у португальських споживачів – це зернові культури, насіння та плоди олійних культур, вироби з чорних металів, їстівні плоди та горіхи, пластмаси та полімери тощо.

Експортні операції здійснювали 19 підприємств з Дніпропетровської області. Основні компанії експортери – це сільськогосподарські, металургійні, машинобудівні,  переробні підприємства.

ТОП-5 підприємств експортерів (ранжирування за обсягом експортної продукції):


Імпорт товарів з Португалії у Дніпропетровську область складав $3,2 млн та збільшився у порівнянні з 2022 роком на 15,8%. Дніпропетровщина традиційно купувала: фармацевтичну продукцію, алкогольні та безалкогольні напої, електричні машини, рибу та ракоподібних, машини та обладнання, продукти переробки овочів, інше.

Імпортні операції здійснювали 55  підприємств імпортерів.

ТОП-5 підприємств імпортерів (ранжирування за обсягом імпортної продукції):

Імпортні операції переважно здійснювали фармацевтичні, харчові, торговельні, машинобудівні та переробні підприємства.

Джерело: інформацію для підготовки статті взято з відкритих онлайн джерел