«Барометр Бізнесу» від Торгово-промислової палати України

Партнер Дніпропетровського інвестиційного агентства,  Торгово-промислова палата України продовжує цикл щомісячних досліджень «Барометр бізнесу» – це бачення компаній та підприємців, які є членами та партнерами Торгово-промислової палати України, яке відображає очікування щодо зміни бізнес-середовища в наступному місяці у порівнянні з попереднім.

Дослідження базується на опитуванні, яке враховує стан показників діяльності респондентів за ключовими секторами економіки – виробництво, будівництво, торгівля, послуги. зазначене опитування адаптовано до потреб членів та партнерів Торгово-промислової палати України. Особливістю «Барометру бізнесу» є включення спеціалізованих галузевих питань та аналіз стану експорту, що надає динамічний погляд на діловий клімат ринку України.

У червні 2024 року загальний індекс Барометру бізнесу знизився до позначки 40,5 пунктів, що демонструє падіння на 2,8 пункти порівняно з травнем цього року. Це третій місяць поспіль, коли Барометр фіксує поступове посилення негативних очікувань серед підприємств.

Покращення ситуації прогнозується лише в секторі будівництва. Індекс Барометру бізнесу тут дорівнює 54,0 пунктів, показуючи позитивну динаміку на 4,0 пункти у порівнянні з минулим місяцем.

Незначне погіршення очікувань бізнесу спостерігається в секторі послуг, де «стрілка» Барометру зупинилась на позначці 46,0 пунктів, знизившись на 0,7 пункти. Сектор виробництва характеризується посиленням негативних очікувань протягом останніх трьох місяців, досягнувши значення 37,5 пунктів у червні, що на 2,0 пункти нижче від попереднього місяця.

Найбільш скрутне положення прогнозується у секторі торгівлі, де індекс впав на 9,3 пункти до 36,4 пунктів.

 

Відносно минулого місяця покращення очікувань спостерігається лише серед представників великих підприємств, де індекс піднявся на 6,2 пункти до 43,3. Менші за розміром підприємства демонструють негативну динаміку: мікробізнес – 43,8 пунктів (-3,6), малий бізнес – 38,8 пунктів (-2,9), середній бізнес – 38,9 пунктів (-2,2).

 

Експортери також зазнали зрушень у негативний бік, зниження індексу Барометру бізнесу на 6,0 пункти до 38,6 пунктів.

Найбільшими викликами сьогодення для бізнесу є зростання тарифів на електроенергію (47%) та девальвація гривні (28%). Менші занепокоєння викликає повільний темп реформ (15%). До викликів, пов’язаних з знеструмленням та мобілізацією, бізнес значною мірою адаптувався.

 

Більш детальна інформація доступна за посиланням.

Щомісячно, крім регулярного опитування, респонденти можуть відповісти на «гаряче» питання місяця та звернутися на гарячу лінію ТПП України.

Опитування проводиться у верифікованих чат-ботах в Telegram та Viber і потребує лише 2 хвилини часу.

Джерело: https://ucci.org.ua/advocacy/analitika