USAID залучило $510 млн на підтримку аграріїв України: очікується додатковий дохід

Ініціатива стійкості сільського господарства в Україні (AGRI-Україна) вже залучила більше 510 млн. доларів США від приватного сектору та міжнародних донорів, підтримуючи український агросектор.

Зазначається, що уряд США вклав 350 млн. доларів у цю ініціативу, яка допомагає тисячам українських агровиробників продовжувати свою важливу діяльність, незважаючи на війну, розв’язану Путіним проти України.

З липня 2022 року ініціатива AGRI-Україна надала підтримку понад 14 тисячам українських аграріїв (32% зареєстрованих агровиробників у країні), забезпечивши їх насінням, добривами, засобами захисту рослин, доступом до складських приміщень та фінансовими ресурсами для збору врожаїв.

Очікується, що насіння, розподілене в рамках AGRI-Україна, дозволить підвищити виробництво кукурудзи та соняшника на 430 тисяч тонн, що принесе українським виробникам додатковий дохід у понад 90 млн. доларів.

“Коли росія намагалася заблокувати експорт української агропродукції через чорноморські порти, AGRI-Україна допомогла підготувати та фінансово забезпечити альтернативні експортні маршрути, включаючи порти на річці Дунай та сухопутні пункти перетину кордонів. Завдяки цим заходам було експортовано 62 млн. тонн агропродукції, що принесло українській економіці понад 17 млрд. доларів”, – зазначено у повідомленні USAID.

Ресурси у 510 млн. доларів, надані приватним сектором і міжнародними донорами, значно перевищують початковий цільовий показник, визначений USAID.

Минулого року AGRI-Україна розширила коло своїх партнерів, залучивши 26 українських агрокомпаній, американську компанію з виробництва насіння Gowan Seed, а також міжнародні фінансові інституції, такі як Європейський банк реконструкції та розвитку.

Крім того, до ініціативи приєдналися Республіка Корея та Японське агентство міжнародного співробітництва.

 

Джерело: https://www.usaid.gov/