Зростаючі економічні, політичні та культурні відносини між Україною та Республікою Індія

Республіка Індія завжди була на боці міжнародного права, Статуту ООН. Для Індії є абсолютно чіткою позиція щодо підтримки незалежності, територіальної цілісності, суверенітету України. Уряд країни вважає, що жодна війна не завершується на полі бою, і підтримуватиме дипломатичні зусилля щодо швидшого завершення війни в Україні. Індія готова співпрацювати з іншими дружніми народами заради забезпечення якомога більшої підтримки миротворчих зусиль для відновлення миру в Україні.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді відвідав з офіційним візитом Україну. Це перший візит Прем’єра Індії до незалежної України, він відбувся в День державного прапора України, напередодні Дня Незалежності. Нарендра Моді зустрівся із Президентом Володимиром Зеленським, разом вони вшанували пам’ять дітей, які загинули внаслідок російської агресії. Лідери поклали іграшки до місця мультимедійного мартирологу «Діти» в Києві та вшанували пам’ять загиблих юних українців хвилиною мовчання.

Під час зустрічі із Президентом Володимиром Зеленським Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді заявив, що його країна підтримує суверенітет та територіальну цілісність України і готова зробити активний внесок для досягнення миру в Україні.

Індія прагне поглиблювати економічні зв’язки з Україною. Президент України Володимир Зеленський під час переговорів із Премʼєр-міністром Індії Нарендрою Моді обговорив питання двосторонньої та багатосторонньої співпраці, сторони підписали чотири документи у різних сферах, а саме:

  • Меморандум про взаєморозуміння щодо індійської гуманітарної грантової допомоги для реалізації проєктів з розвитку громад. Документом передбачено створення на найближчі п’ять років умови для надання грантової та гуманітарної допомоги для реалізації проєктів розвитку громад, зокрема, проєктів з відбудови та відновлення України.
  • Угоду про співпрацю в галузях сільського господарства та харчової промисловості. Мета документа – розширити взаємовигідне співробітництво, та зміцнити національну продовольчу безпеку країн. Передбачається обмін досвідом у галузях тваринництва, рослинництва, та аквакультури. Також планується проведення спільних наукових дослідження з генетики, селекції, біотехнології, захисту рослин, збереження продуктивності ґрунтів, механізації, водних ресурсів.
  • Програму культурного співробітництва між Міністерством культури та інформаційної політики України та Міністерством культури Уряду Республіки Індія на 2024–2028 роки.
  • Меморандум щодо сприяння розвитку інтересів у фармацевтичній сфері, запобігання обігу неякісних і фальсифікованих лікарських засобів, гарантування безпеки та якості лікарських засобів, які постачають на ринки обох країн.

Індія від початку повномасштабного російського вторгнення передала для українських закладів охорони здоров’я більше 273 тонн гуманітарних вантажів від Уряду країни та приватних фармацевтичних компаній. Серед допомоги, яку передало посольство Індії: монітори пацієнта, антибіотики, фізрозчини, витратні матеріали та інше. Очікується прибуття нових партій ліків.

Індійські фармацевтичні компанії, які в Україні об’єднує Indian Pharmaceutical Manufacturer’s Association (IPMA), вже передали українцям медичну та фінансову допомогу на суму $6 млн. Інші індійські компанії та громадяни Індії, які проживають в Україні, також активно беруть участь у забезпеченні населення України продуктами харчування та наданні допомоги.

Засновник групи фармацевтичних компаній Kusum Ukraine, один з найвпливовіших громадян Індії в Україні, бізнесмен Раджив Гупта передав Україні гуманітарну допомогу на близько $4 млн, це лікарські засоби, транспортні засоби, військове спорядження, зарядні станції, пічки для обігріву та багато всього іншого.

Розвиток взаємовигідної торговельно-економічної співпраці також залишається важливим пріоритетом двох країн. За результатами 2023 року обсяг експорту товарів з Дніпропетровської області складав $23,34 млн (4,3% від українського показника). Індійські підприємства найбільш купують частини залізничних локомотивів, жири та рослинні олії, вироби з чорних металів, машини та обладнання  тощо.

14 підприємств Дніпропетровської області експортували свою продукцію на індійський ринок, це підприємства металургійного комплексу, хімічні, машинобудівні та переробні компанії.

Імпорт товарів з Індії в Дніпропетровську область збільшився на 32,6% у порівнянні з 2022 роком та складав $128,71 млн (6,8% від українського показника).

281 підприємство імпортер регіону купували нафту та продукти її перегонки, чорні метали, фармацевтичну продукцію, хімічну продукцію, насіння та плоди олійних культур тощо.

Імпортні операції переважно здійснювали підприємства гірничо-металургійної, харчової, хімічної промисловості та торговельні компанії.   

Джерело: інформацію для підготовки статті взято з відкритих онлайн джерел