Республіка Корея продовжує надавати потужну підтримку Україні

З початку повномасштабної війни росії проти України, Республіка Корея надавала Україні різноманітну гуманітарну та фінансову підтримку. Сеул також приєднався до економічних санкцій щодо росії.

Зазначена східноазійська держава, планує надати Україні середньостроковий та довгостроковий пакет допомоги в розмірі $2,3 млрд, починаючи з цього року. Корея також пожертвує $50 млн Світовому банку та Європейському банку реконструкції та розвитку на їхні проєкти з надання допомоги Україні.

У 2024 році Уряд Кореї виділив $394 млн фінансової допомоги Україні. Пакет допомоги від Сеула включає $100 млн на відновлення, близько $200 млн на гуманітарну допомогу. Крім того, ще $100 млн передадуть через міжнародні організації.

Республіка Корея внесла $12 млн у трастовий фонд НАТО «Комплексний пакет допомоги Україні» на підтримку проєкту будівництва військово-медичного клінічного реабілітаційного центру.

На початку року Україна отримала гуманітарну допомогу від Уряду Кореї, агенції США з міжнародного розвитку USAID, Урядового агентства стратегічних резервів Польщі, Державного департаменту США. Зокрема: 30 автомобілів швидкої медичної допомоги; медична мобільна лабораторія та обладнання; вироби медичного призначення; лікарські засоби.

У квітні 2024 року Україна отримала від Кореї ще 70 автівок швидкої допомоги як гуманітарну допомогу, які використовуватимуться для надання необхідної допомоги пацієнтам, що потребують додаткових заходів для підтримки життя під час транспортування до лікарень в регіонах наближених до лінії фронту. «Швидкі» обладнані засобами, що дозволяють надавати життєво необхідну допомогу пацієнтам під час медичного транспортування.

Також Державна служба України з надзвичайних ситуацій отримала 10 машин для розмінування хорватського виробництва. Вони були закуплені Урядом Республіки Корея.

Також, за підтримки Уряду Кореї UNDP передала 25 високовольтних вводів класом напруги 750 кВ. Це найбільший клас напруги, який використовують в Україні. Також планується передати 200 електрогенераторів для підтримки енергетичного сектора України.

Офіційний Сеул виділив $14,1 млн на програми Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) у сферах гуманітарного реагування та соціально-правового захисту, що втілюються в Україні, Польщі та Угорщині. Це фінансування дасть змогу УВКБ ООН надавати критично важливу допомогу та послуги людям, які були змушені покинути свої домівки чи постраждали від повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Крім того, в рамках програми УВКБ ООН у сферах гуманітарного реагування та відновлення в Україні,  Уряд Республіки Корея здійснив важливий внесок обсягом $8 млн на вирішення проблем громадян України, адже потреби населення постійно зростають, а масштабні руйнування цивільної та енергетичної інфраструктури по всій Україні збільшують занепокоєння щодо можливостей людей залишатися в теплі наступної зими.

Міністерство охорони здоров’я та соціального забезпечення Республіки Корея, Корейський фонд міжнародної охорони здоров’я, громадська організація «Корейське товариство «АСАДАЛЬ» (м. Дніпро) в вересні 2024 року забезпечили 855 сімей з різних регіонів України продуктовими наборами, гігієнічними засобами, вітамінами. До речі, Корейське товариство «АСАДАЛЬ» з самого початку повномасштабного вторгнення рф на територію України відправляє гуманітарну допомогу в різні регіони України, зокрема у Дніпропетровську область, для різних категорій населення, в тому числі внутрішньо переміщеним особам, малозабезпеченим категоріям громадян. У громади Дніпропетровської області організація постійно відправляє продуктові набори, одяг, гігієнічні засоби, зарядні пристрої, вироби медичного призначення та ліки.

Республіка Корея залишається важливим торговельним партнером Дніпропетровської області. Про рівень партнерських відносин свідчить двосторонній аналіз зовнішньої діяльності.

Корейські підприємства найбільш зацікавлені у недорогоцінних металах, машинах та обладнанні, виробах з чорних металів, ефірних оліях, тощо. Обсяг експорту товарів з Дніпропетровської області складав $6,98, а це 7,1% від обсягу показника України. У порівнянні з 2022 роком, обсяг експорту з Дніпропетровщини зріс у 8,4 рази.

11 підприємств Дніпропетровської області експортували свою продукцію на корейський ринок, це підприємства металургійного комплексу, хімічної, переробної промисловості та АПК.

За обсягом експортованої продукції до ТОП-5 підприємств експортерів входять наступні:

Своєю чергою 194 підприємства імпортера регіону найбільше купували корейські товари, а саме: машини та механізми, ефірні олії, пластмаси та полімерні матеріали, інше. Імпорт товарів з Кореї в Дніпропетровську область зріс на 52,6% та складав $52,85 млн. Доля регіону в імпорті товарів України з Республіки Корея становить 8%.

За обсягом імпортованої продукції до ТОП-5 увійшли наступні підприємства імпортери:

Імпортні операції переважно здійснювали підприємства металургійної, переробної промисловості та торгівельні підприємства.  

Джерело: інформацію для підготовки статті взято з відкритих онлайн джерел та сайту Головного управління статистики у Дніпропетровській області.