Єдиний портфель інвестиційних проєктів: можливості для розвитку Дніпропетровської області

Стратегічна інвестиційна рада ухвалила Єдиний портфель публічних інвестиційних проєктів, що є важливим інструментом для координації державної політики в сфері публічних інвестицій. Оцінка здійснювалась у відповідності до критеріїв, визначених постановою КМУ від 9 серпня 2024 р. N 903. Це рішення спрямоване на систематизацію проєктів, що мають бути реалізовані за рахунок державного фінансування, і формування переліку пріоритетних ініціатив для розвитку інфраструктури, охорони здоров’я, освіти та енергетики.

До портфеля подано 750 концепцій, з яких понад 100 обрано як пріоритетні та рекомендовано для включення до Держбюджету 2025.

Зокрема, 9 проєктів планується до реалізації безпосередньо в Дніпропетровській області та ще у 8 проєктах область представлена серед інших регіонів. За напрямками, проєкти діляться наступним чином:

  • вода, санітарія та управління відходами – 4 проєкти;
  • енергія та видобуток – 7 проєктів;
  • охорона здоров’я та транспортні послуги, по 2 проєкти;
  • державне управління та освіта по 1 проєкту.

Географія проєктів може об’єднувати кілька громад регіону, що значно збільшує масштаби проєктів. Наприклад проєкт із «Забезпечення питною водою населених пунктів Дніпропетровської області» охоплює Підгородненську, Нікопольську та Покровську громади.

Проєкти фінансуються коштом міжнародних фінансових організацій, зокрема в рамках міжурядових угод з Республікою Корея та Французькою Республікою. Це проєкти з відновлення та модернізації енергетичної інфраструктури, водопостачання, закупівлі медичного обладнання тощо.

Додатково Мінекономіки розгляне можливості залучення приватних інвестицій, а також державно-приватного партнерства для фінансування низки проєктів, що не потрапили до основного переліку пріоритетних.

Залучення приватного капіталу може значно підвищити ефективність реалізації проєктів відбудови. Міністерство економіки зацікавлено бачити проєкти, які б створювали можливості працевлаштування на регіональному рівні та сприяли розвитку навичок у різних галузях.

Планується, що фінальний перелік концепцій з Єдиного портфеля, які будуть реалізовані коштом загального фонду Державного бюджету, буде схвалено Стратегічною інвестиційною радою до кінця вересня 2024 року. Моніторинг інвестпроєктів буде здійснюватися через єдину інтегровану систему управління процесом відбудови об’єктів нерухомого майна, будівництва та інфраструктури DREAM.

Довідково:

Стратегічна інвестиційна рада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України, який відіграє ключову роль у визначенні стратегічних пріоритетів для здійснення публічних інвестицій як за рахунок власних ресурсів держави, так і коштів міжнародних партнерів

Перелік пріоритетних публічних інвестиційних проєктів Дніпропетровської області за напрямками.

Вода, санітарія та управління відходами

  1. Програма розвитку муніципальної інфраструктури України (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).
  2. Забезпечення питною водою населених пунктів Дніпропетровської області (Підгородненська, Нікопольська та Покровська громади).
  3. Будівництво сміттєпереробних заводів Дніпровського кластеру (Дніпропетровська область).
  4. Реконструкція, капітальний ремонт та модернізація об’єктів інженерної інфраструктури по Управлінню каналу Дніпро-Донбас (Кам’янська ТГ).

Державне управління

  1. Будівництво Центру Безпеки громади (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).

Енергія та видобуток

  1. Реабілітація гідроелектростанцій» ПрАТ «Укргідроенерго» (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).
  2. Україна – Підвищення стійкості енергосистеми для європейської інтеграції енергомережі (Встановлення гібридних систем з виробництва електроенергії в ПрАТ «Укргідроенерго», Дніпропетровська область присутня посеред інших областей)
  3. Аварійне відновлення гідроелектростанцій (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).
  4. Проект підвищення ефективності передачі електроенергії (модернізація підстанцій), Дніпровська ТГ.
  5. Відновлення обладнання на філіях Київська ГЕС, Канівська ГЕС, Дніпровська ГЕС» (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).
  6. Пілотний проєкт виробництва «зеленого» водню» (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).
  7. Будівництво нової сірчанокислотної установки гідрометалургійного заводу (Жовтоводська ТГ).

Освіта

  1. Створення Центрів професійної досконалості (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).

Охорона здоров’я

  1. Капітальний ремонт будівлі КНП «Міська клінічна лікарня №4» Дніпровської міської ради за адресою: м. Дніпро, вул. Ближня, 31. Коригування (Дніпровська ТГ).
  2. Капітальний ремонт будівлі нового хірургічного корпусу комунального закладу «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І. І. Мечникова» з утеплюванням фасаду та підсиленням опорних ділянок спирання плит перекриття по блокам «А» і «Д». Коригування (Дніпровська ТГ).

Транспортні послуги

  1. Завершення будівництва метрополітену у м. Дніпро (Дніпровська ТГ).
  2. Придбання мобільних радіолокаторів (Дніпропетровська область присутня посеред інших областей).

З повним переліком пріоритетних публічних інвестиційних проєктів можна ознайомитись за посиланням

Водночас регіон активно працює над залученням приватних інвестицій. Дніпропетровське інвестиційне агентство (DIA) пропонує власний портфель із 32 проєктів, що спрямовані на підтримку місцевого бізнесу та розвитку територій. У ньому зосереджені інвестиції в промисловість, енергетику, агропромисловий комплекс, будівництво та сектор послуг.

Завдяки синергії державної підтримки, міжнародного фінансування та приватних інвестицій, Дніпропетровщина має всі можливості стати економічним лідером у процесі відбудови та розвитку.