Експортно-кредитна агенція Польщі KUKE вперше застрахувала польські інвестиції в Україні

Експортно-кредитна агенція Польщі KUKE вперше застрахувала виробничий комплекс польської компанії в Україні. Вартість застрахованого об’єкта перевищує 45 мільйонів доларів.

Це перша співпраця між KUKE та агенцією з гарантування інвестицій Групи Світового банку MIGA після підписання меморандуму про взаєморозуміння на Ukraine Recovery Conference 2024 в Берліні за участі Міністерства економіки України.

«Ця  угода є важливим сигналом для потенційних інвесторів, що вкладати в українську економіку можна і потрібно вже зараз. Адже ми маємо як інструменти підтримки інвесторів, так і розгалужену інфраструктуру страхування від воєнних ризиків. Наш наступний крок — це комплексна загальнодержавна система страхування від воєнних ризиків, яка допоможе отримати доступне страхування не тільки для приватного сектора, а й для населення», — зазначила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Страхування політичних ризиків, надане MIGA та перестраховане KUKE, покриває потенційні втрати, зокрема, пов’язані з ризиками війни. Катаржина Ковальська, заступниця генерального директора KUKE, зазначила, що ця знакова операція є першим випадком страхування польських інвестицій в Україні з початку повномасштабної війни.

Зокрема для KUKE це також перша перестрахувальна операція щодо політичних ризиків, пов’язаних з іноземними прямими інвестиціями в Україну, здійснена для інвестора. Це також перша в історії перестрахувальна операція, укладена з багатосторонньою фінансовою інституцією.

Довідково:

Меморандум про взаєморозуміння між MIGA та KUKE підписаний на Ukraine Recovery Conference 2024 у Берліні забезпечив основу для співпраці в межах проєктів через спільне страхування, паралельне страхування та перестрахування.

Ця угода відображає зусилля Польщі у підтримці відбудови України та стратегію MIGA щодо співпраці з державними страховими організаціями у страхуванні від політичних та воєнних ризиків. MIGA надає страхування від ризиків в Україні, забезпечивши понад 215 млн доларів страхового покриття з моменту повномасштабного вторгнення.

Джерело: https://me.gov.ua/?lang=uk-UA