Данія виділила Україні 130 мільйонів датських крон на відновлення енергетичної інфраструктури після масованих атак

З наближенням зими росія продовжує цілеспрямоване знищення систем центрального опалення та електропостачання в Україні. Щоб допомогти Україні, Данія виділяє 130 мільйонів данських крон на підтримку української енергетичної системи.

Оголошено про виділення 130 мільйонів данських крон. Це одна з найбільших датських внесків на відновлення української енергетичної інфраструктури. Міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Ларс Аагаард оголосив про це у присутності, зокрема, Державного секретаря США Ентоні Блінкена та Міністра закордонних справ України Андрія Сибіги з нагоди зустрічі міністрів G7+, присвяченій підтримці енергетичної безпеки України, яка відбулася раніше.

Цієї весни Росія посилила цілеспрямовані атаки на українську систему електро- та теплопостачання, що призвело до руйнування близько 80 відсотків української неядерної енергетичної інфраструктури. За даними Міжнародного енергетичного агентства (IEA), українська енергетична система постає перед серйозними викликами наступної зими через масовані та стратегічні атаки на українську енергетичну інфраструктуру, які посилилися з березня 2024 року.

«Армія путіна не лише перетинає українські кордони, але й порушує правила війни, здійснюючи масовані атаки на українську систему електро- та теплопостачання. Як наслідок, багато українців зустрічають зиму без тепла та електроенергії, і до того ж звичайні люди, які працюють в енергетичному секторі, стають мішенню за те, що просто виконують свою роботу», – зазначив міністр клімату, енергетики та комунальних послуг Данії Ларс Аагаард.

Данська допомога фінансується через Фонд України Міністерства Закордонних Справ Данії для підтримки невідкладних заходів та придбання обладнання та запасних частин, які дозволять відновити/підвищити безпеку енергопостачання. Грант буде реалізовано через ПРООН, Енергетичне співтовариство, Данську раду у справах біженців та Данський Червоний Хрест.

ФАКТИ: Енергетична співпраця між Данією та Україною

  • Загалом Данія виділила близько 492 млн данських крон на енергетичні проєкти в Україні з моменту російського вторгнення.
  • З моменту вторгнення данські компанії чотири рази надавали обладнання через Данське енергетичне агентство.
  • Дансько-українське енергетичне партнерство було започатковане у 2014 році в рамках програми Міністерства закордонних справ «Партнерство Данії зі Східними країнами-сусідами 2023-26», а Данське енергетичне агентство реалізує ініціативи у тісній співпраці з Посольством Данії в Україні, Міністерством енергетики України та іншими ключовими місцевими партнерами.
  • Партнери переглянули програму невдовзі після вторгнення, щоб забезпечити підтримку відновлення та трансформації енергетичного сектору в коротко- та середньостроковій перспективі. Однак у 2023 році партнерство повернулось до свого початкового фокусу – сприяння довгостроковому енергетичному переходу України.
  • Основними завданнями партнерства є сприяння підтримці сталої роботи української енергетичної системи в зимовий період, посилення безпеки енергопостачання та підготовка сектору енергетики до інтеграції з Європейським Союзом на законодавчому рівні.

Джерело: https://www.en.kefm.dk