Як індустріальні парки змінюють економічний ландшафт: рекорди та нові перспективи

Протягом 2024 року в Україні відбулись значні зміни в запровадженні преференцій для потенційних інвесторів, а саме формування та діяльності індустріальних парків в Україні. За цей рік було зареєстровано рекордні 27 нових індустріальних парків, що є найбільшою кількістю за всю історію дії Закону «Про індустріальні парки». Всього за рік було створено щонайменше 40 парків різними ініціаторами, серед яких як приватні, так і комунальні. Проте не всі з них були офіційно зареєстровані – частину парків повернули на доопрацювання, повідомляє група компаній «Індустріальні парки України»

Загалом, на жовтень 2024 року, кількість індустріальних парків в Україні досягла 95, що демонструє значний приріст у розвитку інфраструктури.

Важливою перевагою індустріальних парків є можливість вирішення питань безпеки та забезпечення інженерною інфраструктурою для підприємств. Керуючі компанії співпрацюють з місцевою владою, що дозволяє підприємцям працювати в умовах мінімальних ризиків. Крім того, індустріальні парки сприяють розвитку нетворкінгу серед резидентів. Співпраця між підприємствами, які розташовані на одній території, може стати поштовхом до спільних проєктів, що збільшує можливості для експорту та зростання бізнесу.

Також індустріальні парки дозволяють підприємствам значно зекономити на будівництві інфраструктури. На території діючих парків, повинна бути наявні електропідстанції, насосні станції, системи відведення води та під’їзні дороги, що зменшує витрати компаній на старті інвестиційного проекту та дозволяє спрямовувати ресурси на розвиток.

Що стосується Дніпропетровської області, на її території зареєстровано три індустріальні парки:

  • «Кривбас», керуюча компанія: КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу», загальна площа 26 га.
  • «INNOVATION FORPOST», керуюча компанія: КП «Агентство розвитку Дніпра» Дніпровської міської ради, загальна площа 61,4 га.
  • «ЕкоСтіл», керуюча компанія: ТОВ «ЛЕНГВІДЖ ЮНІВЕРС», загальна площа 24 га.

Детальну інформацію про індустріальні парки Дніпропетровщини можна знайти на інвестиційному порталі DIA, за посиланням

З порядком створення індустріального парку можливо ознайомитись за посиланням