Створення холодильного кластеру – гарантія сталого розвитку машинобудування

16 серпня у м. Верхньодніпровську на території компанії «ASTRA GROUP» відбулася робоча зустріч на якій обговорювалися перспективи створення холодильного кластеру у Дніпропетровській області. Ініціатором даного проекту виступить компанія «ASTRA GROUP», яка вже має неабиякий досвід у цій сфері.

У заході також взяли участь заступник голови обласної ради Володимир Тюрін, міський голова м. Верхньодніпровська Леонід Калініченко, директорка DIA Валентина Затишняк та генеральний директор компанії «ASTRA GROUP» Володимир Тарабан.

В рамках визначення приорітетних напрямків інвестування, DIA проведено маркетинговий аналіз промислового сектору економіки регіону та України. Серед ніш для інвестування у машинобудівній галузі визначено компресори, вентиляційне та холодильне обладнання.

Відповідні висновки були підтримані профільним підприємством «ASTRA GROUP», яка запросила DIA на своє виробництво.

«Аграрії Дніпропетровщини вже давно вказують на необхідність холодильного устаткування для збереження врожаю овочів, фруктів та ягід. Тому ініціатива та можливості компанії «ASTRA GROUP» є дуже доречною у цій ситуації. Крім того, виробництво заморожених продуктів – це досить прибуткове заняття. Виробники потроху переводять його зі статусу сезонного в основний бізнес. Останні 2 роки в Україні спостерігається підвищення врожайності фруктів та ягід, і така тенденція триватиме. Оскільки більшість виробників просто не знають, куди подіти надлишки врожаю на складах, їхня вартість знижується, тож кожен фермер намагається збути їх до того моменту, як фрукти зіпсуються. Це посприяє переробникам, які за дешевизни сировини не втратять у кінцевій вартості», – зауважила Валентина Затишняк.

«Створення холодильного кластеру на території області дасть змогу не тільки вирішити проблему збереження фруктів, а й відкриє величезний потенціал для виходу нашої продукції як на внутрішній так і на зовнішній ринки. Адже, ринок заморожених овочів та фруктів в Україні поки що відкрита ніша, однак в перспективі може стати одним з найприбутковіших сегментів серед продукції переробки», – підкреслив Володимир Тюрін.

Під час наради було досягнуто угоди щодо започаткування роботи зі створення холодильного кластеру, що передбачає створення профільних підприємств, нових робочих місць та  інвестиції у виробництво продукції, яка зараз імпортується.

Ми сподіваємось, що у майбутньому така кооперація аграріїв та виробників холодильного обладнання стане не тільки взаємовигідною, а й принесе певні результати на користь сталого розвитку Дніпропетровщини.