Ведення бізнесу
Україна за підсумками 2019 року експортувала 55,6 тис. тонн меду на суму понад $100 млн, що на 12,7% перевищує показник 2018 року, повідомив Валерій Курейко, співзасновник пасіки «Медовий Бджоляр» (ТМ «Знатний Мед»).
«У 2006-2010 рр. експорту меду він був невеликий – від 3 до 7 тис. тонн на рік. З 2011 року він почав зростати – так, наприклад, у 2014-2015 рр. він вже становив понад 36 тис. тонн, у 2016 році – понад 56 тис. тонн. Найуспішнішим для експортерів був 2017 рік, коли було експортовано 67,8 тис. тонн меду», – сказав Курейко.
За його словами, суттєво зросла також кількість самих експортерів – якщо у 2010 році цим займалося дві-три компанії, то сьогодні – понад 70 компаній. Він зазначив, що в інших країнах немає такої великої кількості компаній, що займаються експортом меду, як в Україні. Наприклад, в Аргентині, яка входить у ТОП-3 світових експортерів меду, загалом 15 фірм-експортерів.
«Показово, як миттєво у нас використовуються квоти на безмитне постачання українського меду до ЄС – у 2018 році квота становила 7,9 тис. тонн і була обрана за перші 11 днів січня. У 2019 квота становила 6 тис. тонн і була обрана до 10 січня 2019 року», – зазначив він.
Загальний обсяг виробництва меду в Україні у 2019 році, за оцінками співзасновника пасіки «Медовий Бджоляр», становив 100-110 тис. тонн. Він зауважив, що виробництво меду в Україні за останні 30 років загалом збільшувалося, разом офіційні дані не показують всю картину, оскільки в Україні більшість (понад 90%) приватних пасік не зареєстровано. За прогнозами Курейка, у 2020 році виробництво меду за сприятливих погодних умов може зрости до 120 тис. тонн.
Внутрішній ринок України споживає трохи менше ніж половину від обсягу виробництва: в середньому на душу населення споживається приблизно 1-1,1 кг меду.
«Якщо у 2019 році було вироблено понад 100 тис. тонн, а на експорт пішло 55,6 тис. тонн, то на внутрішньому ринку залишилося приблизно 50 тис. тонн», – повідомив Курейко.
Курейко зауважив, що в Україні налічується приблизно 500 тис. пасічників. При цьому переважають малі пасіки (до 50 бджолосімей), тоді як основний товарний мед виробляють середні (від 50 до 300) і великі (понад 300).
Джерело: Інтерфакс Україна