Український культурний фонд надасть до 2 млн грн гранту на діджиталізацію культурної спадщини

Український культурний фонд розпочав приймати заявки на грантову програму «Культурна спадщина». Ініціатива охоплює два ЛОТи — «Діджиталізація» з грантовою ставкою від 500 000 до 1 млн грн та «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини» з грантовою ставкою від 500 000 до 2 млн грн

Цілі програми:

  • підтримати проєкти, спрямовані на створення нових експозицій та оновлення тих, що вже існують;
  • діджиталізувати друковані матеріали, музейні об’єкти, архівні документи, аудіовізуальні матеріали, архітектурні й археологічні пам’ятки; реставрувати, оцифрувати об’єкти матеріальної та нематеріальної культурної спадщини, створити інструменти та платформи для їхньої презентації та популяризації в Україні та за кордоном.
  • підтримати проєкти для вивчення, збереження нематеріальної культурної спадщини через нові форми та підходи; 
  • створити інтерактивні бібліотечні та музейні простори та впровадити архівні, бібліотечні та музейні послуги, доступні онлайн;
  • створити широкий спектр активностей офлайн та онлайн, в тому числі для інклюзивних категорій населення, і впровадити імерсивні технології;                
  • збільшити кількість споживачів культурного продукту через використання нових форм та підходів, зокрема осучаснення музейних просторів;
  • запровадити нові форми експозицій з метою ефективної презентації колекцій (покази, інсталяції, інтерактивні, віртуальні, гібридні та живі виставки) для українських і закордонних споживачів й підвищити виставкові стандарти.

Для кого?

Заявником програми може бути юридична особа всіх форм власності або фізична особа-підприємець, що зареєстрована на території України згідно з чинним законодавством не менше, ніж за 1 рік до дати початку конкурсного відбору (за виключенням тимчасово окупованих територій України) та має відповідний досвід діяльності у сфері культури. 

Які проєкти можна реалізувати: 

  • ЛОТ №1 «Діджиталізація»: експозиція/реекспозиція (онлайн); віртуальна екскурсія (в тому числі мультимедійний аудіогід, 3D-тур); цифровий експонат (3D-модель, мультимедійна голограма); цифровий опис, каталог, фонд, колекція, зібрання.
  • ЛОТ №2 «Кроссекторальні проєкти зі збереження культурної спадщини»: кроссекторальний проєкт зі збереження культурної спадщини (проєкт може охоплювати дослідження, використання інноваційних кроссекторальних інструментів для збереження та популяризації матеріальної та нематеріальної спадщини).

Як взяти участь?

Перш за все необхідно створити особистий онлайн-кабінет на сайті УКФ або скористатись існуючим. Після створення кабінету система автоматично скерує на головну сторінку сайту, де потрібно обрати програму «Культурна спадщина» та відповідний ЛОТ, заповнити заявку та підписати її ЕЦП. Дедлайн подачі заявок — 31 січня 2024 року

Для зручності Український культурний фонд підготував покрокову інструкцію «Як подати заявку?».

Довідково: 

  • Український культурний фонд — державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Підтримка проєктів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.
  • Візія УКФ 2024-2027: культура та креативність для перемоги та відновлення, ціннісного об’єднання українців та цілісного розвитку спільнот.
  • Місія УКФ 2024-2027: сприяти відновленню сучасної екосистеми культури та креативності в Україні, яка підсилює творців сенсів, уможливлює кроссекторальні партнерства.

Джерело: https://business.diia.gov.ua