Приватизація АТ «ОГХК» – стратегічний крок держави в пріоритетній галузі економіки

Приватизація державного пакета акцій АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК), більша частина виробничих потужностей якої розташовані в м. Вільногірськ Дніпропетровської області (Вільногірський ГМК), стала визначною подією для української економіки. Безпосередньо приватизація, після її затвердження КМУ, принесе державі понад $95 млн. Але головним є формування передумов для розвитку титанової галузі в Україні. Єдиним учасником аукціону стала компанія ТОВ «Цемін Україна», яка подала заявку на придбання виставленого на продаж 100% акцій ОГХК.

Приватизацію АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» започатковано ще у 2021 році в рамках державної програми «Велика приватизація». Стартова ціна, за цей час не змінювалась – ₴3,7 млрд. Але у 2021 році, ця сума становила $135,6 млн, а під час аукціону, в доларовому еквіваленті, вона сягала всього $90,2. Вартість через війну впала майже на третину. Однак те, що АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» отримала інвестора, вселяє надію на зростання титанової галузі України.

Понад $95 млн, отримані від продажу, надійдуть до державного бюджету України, та будуть спрямовані на посилення обороноздатності країни.

Довідково:

АТ «ОГХК» є найбільшим в Україні виробником титанової сировини, на долю якого припадає 90% продукції, що йде на експорт. Підприємство займається видобутком і переробкою титанових руд, що є стратегічно важливим для оборонної, авіаційної та космічної галузей. До складу ОГХК входять два великі комбінати – Вільногірський гірничо-металургійний комбінат у Дніпропетровській області та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат у Житомирській області.

Участь у приватизації іноземного інвестора, є показником віри в українську економіку та її відновлення. ТОВ «Цемін Україна», яка придбала АТ «ОГХК», заснована міжнародною групою компаній з азербайджанським капіталом NEQSOL Holding, що вже володіє в Україні другим за величиною мобільним оператором «Vodafone Україна».

Довідково:

NEQSOL Holding вона має достатній досвід у видобувному бізнесі. У компанії є два великі підрозділи: Nobel Oil E&P і Nobel Energy. Перший займається розвідкою та видобутком, другий надає послуги для нафтогазових операторів. Бізнес з видобутку нафти та газу у NEQSOL зосереджений в Азербайджані, США та Великій Британії. NEQSOL є більше сервісною організацією. Тобто вона надає своє обладнання та працівників для видобутку нафти й газу іншим бізнесам. Так само компанія має намір співпрацювати з Нафтогазом з метою спільного видобутку вуглеводнів у Чорному морі. Крім цього, NEQSOL активно представлений у галузі будівництва. На Південному Кавказі NEQSOL має завод під брендом Norm, який є найбільшим виробником високоякісного цементу в регіоні. У нього є сертифікат Американського інституту нафти (API) на використання цементу в нафтових свердловинах, що є показником високотехнічної якості.

Відповідно до умов приватизації, новий власник зобов’язаний інвестувати не менше $9,7 млн у технічне переобладнання та модернізацію підприємства, а також погасити борги перед працівниками та державою. Це створює можливості для покращення технологічного рівня виробництва, що може підвищити експортні можливості України та сприяти зростанню конкурентоспроможності вітчизняної титанової галузі на світовій арені.

Для Дніпропетровщини це знакова подія, оскільки Вільногірський гірничо-металургійний комбінат є стратегічним підприємством області та великим роботодавцем у регіоні. У підприємства є перспективи, адже воно може перейти від виключно видобутку сировини до виробництва готової продукції. Це можливо посилити, шляхом створення титанового кластеру на базі Вільногірського ГМК. Цей кластер може стати основою для виробництва як титанового шлаку, пігменту ТіО2 та титанових виробів. Кластер може включати Матронівський та Демуринський комбінати, потужності колишнього російського ВСМПО-Авісма, навіть під управлінням декількох незалежних операторів паралельно. Адже зазначені об’єкти, ще очікують нових власників. 

Зокрема, 9 липня 2024 року до списку великої приватизації включено ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат». Підприємство розташоване у Синельниківському районі Дніпропетровської області, розробляє Вовчанське титано-цирконове родовище з запасами 5 млн тонн сировини за бортового вмісту важких мінералів 9%. Кошти, отримані від продажу Демуринського ГЗК, спрямують до Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Найближчим часом Фонд державного майна України проведе аукціонні комісії, за результатами яких запропонує стартові ціни та умови продажу. Після затвердження стартових цін та умов продажу Кабінетом Міністрів України, Фонд державного майна виставить «Демурінський ГЗК» на приватизаційні аукціони.

Запрошуємо на сайт Дніпропетровського інвестиційного агентства, де можна ознайомитись також з об’єктами малої приватизації від Регіонального відділення Фонду державного майна.