Дніпропетровщина – Чехія: поглиблення співпраці

Сьогодні, делегація Дніпропетровщини представила економічний та інвестиційний потенціал регіону  на конференції “Український бізнес день” в рамках Міжнародної машинобудівної виставки MSV 2022, яка відбувається в м. Брно (Чехія).

До бізнес делегації увійшли: Валентина Затишняк,  директор Дніпропетровського регіонального інвестиційного агентства (DIA), Віталій Жмуренко, президент Дніпропетровської Торгово-Промислової Палати та представники підприємств області.

Українська та чеська сторони висловили зацікавленість у поглибленні торговельно-економічної кооперації.

«Чеська Республіка є одним з ключових партнерів області. Динаміка експортних та імпортних операцій Дніпропетровського регіону з Чехією демонструє високий рівень партнерства. За результатами 2021 року, загальний товарообіг склав $592,4 млн»  – зазначила Валентина Затишняк.

«Починаючи з 24 лютого цього року повномасштабна військова агресія рф повністю змінила наше життя.  Росія б’є по українцях ракетами та танками, енергетичним шантажем та інфляцією. Тимчасово окуповано близько 20% території України. Та попри все регіон  і надалі є відкритою економікою зі стабільною динамікою розвитку всіх секторів. Дніпропетровщина також стала хабом для релокованих підприємств, закладів вищої освіти, ІТ-компаній та  дослідних установ з небезпечних регіонів. До того ж на території області продовжують свою діяльність 1066 компаній з іноземними інвестиціями,  22 з яких – чеські» – директор DIA.

 

Чехія належить до групи країн, які надали Україні найбільшу допомогу зброєю та військовою технікою, а також третьою державою за кількістю прийнятих українських громадян, які змушені були виїхати за кордон внаслідок розв’язаної Росією війни – понад 400 тисяч.

«Від імені Дніпропетровського регіону я вдячна Чеській Республіці за всебічну підтримку України в її протистоянні російській збройній агресії. А особливо за те, що Чехія готова взяти на себе координацію процесу відбудови Дніпропетровської області. Навіть в такі складні часи ми працюємо на розвиток Дніпропетровщини та запрошуємо долучитись до реалізації інвестиційних проєктів в різних секторах та за різними напрямками» – резюмувала Валентина Затишняк.