ЄС відтермінував деякі вимоги щодо звітності про сталий розвиток

Це дасть більше часу для розробки відповідних стандартів для окремих секторів та компаній, що не входять до ЄС

Європейська Рада наприкінці квітня поточного року на два роки відтермінувала впровадження нових галузевих стандартів звітності відповідно Директиви про корпоративну звітність зі сталого розвитку (CSRD)  для певних секторів і підприємств третіх країн.

Директива, що дозволяє дворічну відстрочку, була опублікована в Офіційному журналі ЄС 8 травня, вона набуде чинності 28 травня.

Цей крок відклав прийняття галузевих стандартів звітності зі сталого розвитку для компаній з ЄС у відповідних секторах та загальних стандартів звітності у цій сфері для компаній з країн, що не входять до блоку, до 30 червня 2026 року.

«Це дозволить компаніям зосередитися на впровадженні першого набору ESRS і обмежити вимоги до звітності до необхідного мінімуму. Це також дасть більше часу для розробки стандартів сталого розвитку для окремих секторів і стандартів для компаній, що не входять до ЄС», – йдеться в повідомленні Євроради.

Рішення узгоджується із занепокоєнням, висловленим у звіті Єврокомісії за жовтень 2023 року щодо довгострокової конкурентоспроможності блоку. Тягар звітності визначено як ключову проблему для бізнесу.

CSRD була ухвалена в листопаді 2022 року. Під її дію підпадають приблизно 50 тис. компаній, які зареєстровані на ринках ЄС або провадять значну діяльність у країнах блоку. Вимоги щодо розкриття інформації встановлено Європейськими стандартами звітності про сталий розвиток (ESRS).

Спочатку стандарти застосовуватимуться лише до публічних і великих приватних компаній, але згодом будуть розширені, щоб охопити малий і середній бізнес. Крім того, ESRS торкнуться компаній за межами блоку, які відповідають певним вимогам на основі доходу та присутності в ЄС.

Перший набір компаній, які мають відповідати вимогам CSRD, починаючи з 2024 року повинні включати до річних звітів показники щодо сталого розвитку, викладені в директиві, пише ESG Dive. Другий раунд, якого стосується відстрочка, охоплює нафтогазову, гірничодобувну, автотранспортну, харчову, автомобільну, сільськогосподарську, енергетичну та текстильну галузі.

Нагадаємо, що Міжнародна торгова палата (ICC) назвала ряд проблем, з якими зіштовхнулися компанії протягом першого звітного періоду перехідного етапу впровадження CBAM і запросила ЄС до діалогу із цих питань.

Джерело: https://gmk.center/ua/