Королівство Швеція продовжує надавати Україні послідовну та потужну військову допомогу

Після повномасштабного вторгнення росії у 2022 році Стокгольм забезпечив Київ сучасною військовою допомогою. Невідкладною відповіддю Швеції на неспровоковане повномасштабне вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року стало ухвалення історичного рішення передати військову техніку країні, яка перебуває у стані війни, уперше після підтримки Фінляндії після нападу Радянського Союзу під час Другої світової війни.

Швеція стала першою країною Північної Європи, яка визнала незалежність України в 1991 році, і з того часу дві країни підтримують тісні зв’язки. А сьогодні рішуче підтримує європейську інтеграцію України. Загальна військова і цивільна підтримка України з боку Швеції з початку війни становить €3,0 млрд, з яких €2 млрд – це військова допомога, близько €600 млн як допомога для розвитку та фінансова допомога, €152,6 млн  гуманітарна допомога, €64,2 млн підтримка відновлення та €27 млн підтримка реформ.

Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами. Згідно з угодою, упродовж 2024–2026 років Швеція надасть Україні військову допомогу на 75 млрд шведських крон (близько €6,5 млрд), що становитиме приблизно €2,2 млрд на рік. Сума допомоги зростатиме протягом десятирічного терміну дії документа. У переліку військової допомоги будуть авіація та протиповітряна оборона, бронетехніка, артилерія, посилення морської безпеки, сприяння розмінуванню й безпілотні апарати.

Так, Швеція вже надала й надалі передаватиме Україні артилерійські системи Archer та бойові машини CV90, щодо яких партнери також опрацьовуватимуть можливості спільного виробництва. Королівство Швеція також підтримуватиме розвиток сучасного оборонно-промислового потенціалу України та розвиватиме двосторонню співпрацю щодо локалізації, ремонту, технічного обслуговування та виробництва шведської оборонної продукції в нашій країні.

Оборонно-промисловий комплекс Швеції збільшить виробництво 155-мм артилерійських боєприпасів для України. Заплановані інвестиції частково фінансуються шведською державою та частково Європейським Союзом.

Також, Королівство Швеція має намір підтримати ініціативу Чехії стосовно відправки сотень тисяч артилерійських боєприпасів Україні, виділивши €30 млн. До того ж країна виділить приблизно один мільярд шведських крон до спільного з Данією фонду, який закуповує для України бойові машини піхоти CV 90.

Швеція оголосила про виділення Україні шістнадцятого пакета військової допомоги, який стане найбільшим для країни – його вартість складатиме 13,3 млрд шведських крон (близько €1,16 млрд). В рамках цього пакету Швеція передасть Україні літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, завдяки якому Україна матиме «абсолютно нові можливості радіолокаційної розвідки та управління бойовими діями проти цілей у повітрі та на морі», а також посилить її здатність уражати цілі. Літак також постачається з навчальним і технічним обладнанням. Швеція також передасть весь шведський запас бронетранспортерів 302, ракети Rb 99 (AMRAAM) та інше обладнання. 

Уряд доручив Збройним силам Швеції здійснити виплати трьом коаліціям, членом яких є Швеція:

  • Коаліції з розмінування — €5 млн для спільної закупівлі обладнання та підготовки українського персоналу;
  • Коаліції з морської безпеки — €3 млн. Коаліція має на меті підвищити спроможність України забезпечити безпеку морських перевезень у Чорному морі, а також посилити спроможність ВМС України у сфері морської розвідки, боротьби з десантними військами, контролю над морем та протидії російським військовим кораблям.
  • Коаліції безпілотників — €10 млн. За ці гроші тренуватимуть солдатів ЗСУ та придбають дрони.

Крім того, Збройні сили Швеції перекажуть €10 млн до Трастового фонду Комплексного пакету допомоги НАТО Україні, метою якого є закупівля пального, медичного обладнання, військового навчального обладнання та підтримка у зміцненні та модернізації інститутів оборони та безпеки України.

У Швеції схвалили рішення щодо передачі Україні водних мотоциклів служби берегової охорони. Загалом в Україну направлять дев’ять гідроциклів, які будуть використовуватись для морського спостереження.

Уряд Швеції виділив близько 40 мільйонів шведських крон (€3,4 млн) на гуманітарну допомогу для України. Стокгольм надає цю підтримку через продовольчу програму Організації Об’єднаних Націй (ООН).

Наприкінці 2023 року Швеція оголосила про виділення Україні фінансової допомоги у розмірі 100 млн шведських крон (€8,7 млн) для підтримки ініціативи Grain From Ukraine («Зерно з України»), що реалізується Всесвітньою продовольчою програмою. У рамках програми українське зерно та інше продовольство експортується до найбідніших країн.

За сприяння Дніпропетровської обласної ради шведська організація «Swedish Rescuers» передала спеціалізовану допомогу ДСНС: позашляховик-пікап підвищеної прохідності; вогнегасники, спецодяг, оснащення для піротехнічного відділення, бронезахист та каски с забралом для особового складу; легкі та важкі костюми саперів, міношукачі. Також, шведські волонтери передали спецавтомобіль «швидкої допомоги» військовим медикам Повітряного Командування «Схід». Машина є дуже прохідною та маневреною та використовується для оперативної роботи, надання першої медичної допомоги та порятунку бійців.

Одна із лікарень Дніпропетровщини отримала дизельний генератор потужністю 80 кВт від Громадської спілки «Шведська бізнес-асоціація» та шведської компанії «Väderstad AB».

Розвиток взаємовигідної торговельно-економічної співпраці також залишається важливим пріоритетом двох країн. Аналіз експортних та імпортних операцій Дніпропетровського регіону з Швецією демонструє високий рівень партнерських відносин, адже зазначена держава є важливим торговельним партнером області.

За результатами 2023 року, обсяг експорту товарів з Дніпропетровської області склав $3,2 млн та збільшився на 4,1% у порівнянні з 2022 роком. Серед товарів, які мають попит у шведських споживачів – це частини до залізничних локомотивів, їстівні плоди та горіхи, чорні метали та вироби з них, меблі, тощо.

Експортні операції здійснювали 24 підприємства з Дніпропетровської області. Основні компанії експортери – це підприємства металургійного комплексу, машинобудівні, переробні, сільськогосподарські підприємства.

ТОП-5 підприємств експортерів (ранжирування за обсягом експортної продукції):

Імпорт товарів зі Швеції у Дніпропетровську область складав $51,3 млн та збільшився у порівнянні з 2022 роком на 39%. Дніпропетровщина традиційно купувала: чорні метали, фармацевтичну продукцію, машини та обладнання, жири та рослинні олії, електричні машини та інше.

Імпортні операції здійснювало 115  підприємств імпортерів.

ТОП-5 підприємств імпортерів (ранжирування за обсягом імпортної продукції):

Імпортні операції переважно здійснювали фармацевтичні, торговельні, переробні та  харчові підприємства.

Джерело: інформацію для підготовки статті взято з відкритих онлайн джерел