Канада продовжує надавати потужну підтримку Україні

З перших днів повномасштабної війни Канада допомагає українській економіці, укріплює обороноздатність ЗСУ, підтримує вразливі групи суспільства, розслідує воєнні злочини. Загалом з початку вторгнення росії в Україну Канада виділила понад $10 мл   рд на загальну підтримку України, зокрема близько $3 у вигляді військової допомоги. Крім того, Канада співпрацює з міжнародними партнерами, країнами G7 для притягнення росії до відповідальності, у тому числі шляхом конфіскації суверенних активів рф.

У лютому цього року Президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Канадою. Ця угода започатковує стратегічне безпекове партнерство між країнами, яке визначає сфери для посилення двосторонньої співпраці в різних галузях, включно з обороною, стабільністю та стійкістю. Згідно угоди канадський Уряд планує збільшити військові витрати протягом наступних 5 років на забезпечення України летальною та не летальною військовою допомогою. На це у бюджеті передбачено виділення близько $1,2 млрд.

У 2024 році Оттава виділить понад $2,2 млрд макрофінансової та оборонної допомоги Україні. Бюджетна підтримка складатиме $1,8 млрд, з яких $1,5 млрд вже перераховані через Спеціальний рахунок МВФ, додаткові $293 млн надійдуть найближчими місяцями.

Разом з тим, країна виділить кошти на фінансування проєктів відбудови України у розмірі $159 млн через ЄБРР та проєктів у рамках програми з підтримки миру та безпеки в Україні, зокрема гуманітарне розмінування – $55,8 млн.

Канада оголосила про пакет заходів на підтримку України на суму приблизно $38,1 млн, з яких: $14,5 млн виділять на відновлення пошкодженого енергетичного обладнання та інфраструктури; $10,9 млн на підтримку вразливих дітей, молоді із групи ризику та реінтеграцію переміщених дітей, які повертаються до України, а також покращення доступу до правосуддя для жертв воєнних злочинів; $11,2 млн на допомогу Україні в отриманні технічної підтримки та навчання, необхідних для економічних реформ і вступу до ЄС та на розмінування України. Крім того, Канада виділить $1,5 млн на підтримку безпечної та надійної експлуатації ядерних об’єктів в Україні через Міжнародне агентство з атомної енергії.

Канада приєдналася до коаліції дронів і як її член шукатиме шляхи збільшення можливостей України у сфері безпілотних літальних апаратів. Так, Держава улітку розпочне передачу 450 безпілотників SkyRanger Україні. Ще збільшує кількість дронів SkyRanger, яку планувала передати ЗСУ. Відтак українські військові отримають 900 безпілотників, що на 100 штук більше за початковий план.

Також країна виділяє $3 млн на виробництво безпілотників українським оборонним комплексом. Це перший випадок, коли Канада робить прямий внесок у виробництво військових безпілотників в Україні. Пожертва була зроблена у співпраці з Великою Британією. Крім того, Канада зробить додатковий внесок у розмірі близько $13 млн на ініціативу Чехії щодо закупівлі та доставки боєприпасів великого калібру для України.

У травні Уряд Канади оголосив про виділення понад $55 млн на очолювану Німеччиною ініціативу, яка спрямована на швидке постачання сучасних систем ППО для ЗСУ. Також, Україна отримає від Канади більше двох тисяч некерованих ракет CRV7, які та збиралася утилізувати.

Канада виділила Україні понад $44 млн на підтримку сталого потенціалу винищувачів F-16. Кошти підуть на закупівлю запасних частини, озброєння, авіоніки та боєприпасів для F-16, які будуть використовуватися Україною. А також робить свій внесок у багатонаціональні зусилля з підготовки пілотів, обслуговування та підтримки українських F-16. Крім того, країна продовжила місію (CAF) з військової підготовки українських військових до березня 2026 року.

Наприкінці травня канадсько-українська фундація (Canada-Ukraine Foundation) передала Україні 10 автомобілів швидкої медичної допомоги класу С Ford Transit 2023 року випуску. Автівки спеціально виготовлені для потреб транспортування важкохворих пацієнтів. 16 червня, Уряд Канади оголосив про виділення $15 млн додаткового фінансування на повернення українських дітей, незаконно вивезених до росії.

Канадська благодійна ініціатива «Український гуманітарний заклик» за останні два роки зібрала для допомоги Україні понад $51 млн та отримала пожертви у немонетарній формі на суму ще $20 млн. Гуманітарні поставки спрямовують на: допомогу внутрішньо переміщеним особам, медичну допомогу, надання екстреного житла, забезпечення продовольчої безпеки, розмінування. Також було організовано 4 місії пластичних хірургів, які прооперували 95 постраждалих із важкими травмами обличчя, та закуплено 39 автомобілів швидкої допомоги для Міністерства охорони здоров’я України.

Уряд Канади у співробітництві з  Міжнародною організацією з міграції ООН (МОМ) передав місту Кам’янське Дніпропетровської області 4 генератори потужністю від 440 до 900 кВт для об’єкта критичної інфраструктури.

Розвиток взаємовигідної торговельно-економічної співпраці також залишається важливим пріоритетом двох країн. Аналіз експортних та імпортних операцій Дніпропетровського регіону з Канадою демонструє високий рівень партнерських відносин, адже зазначена держава є важливим торгівельним партнером області.

За результатами 2023 року, обсяг експорту товарів з Дніпропетровської області зменшився на 14,2%, що склав $29,9 млн. Серед товарів, які користуються найбільшим попитом у канадських споживачів є продукти неорганічної хімії, трикотажний одяг та додаткові речі, судна, машини та обладнання, тощо.

Експортні операції здійснювали 39 підприємств з Дніпропетровської області. Основні компанії експортери – це підприємства хімічної, легкої промисловості та машинобудівні підприємства.

ТОП-5 підприємств експортерів (ранжирування за обсягом експортної продукції):

 

Імпорт товарів з Канади у Дніпропетровську область складав $10,2 млн та збільшився у порівнянні з 2022 роком на 69,2%. Дніпропетровщина традиційно купувала: електричні машини, харчові продукти, машини та обладнання, засоби наземного транспорту, інше.

Імпортні операції здійснювали 77  підприємств імпортерів.

ТОП-5 підприємств імпортерів (ранжирування за обсягом імпортної продукції):

Імпортні операції переважно здійснювали торговельні, машинобудівні, переробні та харчові підприємства.

Джерело: інформацію для підготовки статті взято з відкритих онлайн джерел