Налагодження співпраці у сфері водопостачання між Дніпропетровщиною та Чеською Республікою

16 вересня 2024 року в Дніпропетровській обласній раді відбулась зустріч радника голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Марченка,  заступника директора Дніпропетровського інвестиційного агентства Аліма Молодана, керівників  5 комунальних підприємств Дніпропетровської області, а саме КП «Аульський водовід» ДОР», КП «Жовтоводський водоканал» ДОР», КП «Солонянське житлово-комунальне  управління»  ДОР», КП «Синельниківський міський водоканал» ДОР» та  КП «Верхньодніпровське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» ДОР» з делегацією Чеської Республіки. На зустрічі Чехію представляли перший секретар Посольства Чеської Республіки в Україні пан Ладіслав Горак, територіальний експерт відділу Східної Європи, Західних Балкан та  Центральної Азії Міністерства промисловості та торгівлі Чехії Роксолана Дриндак, керівник українського представництва урядового агентства Чеської Республіки з питань підтримки торгівлі CzechTrade Ukraine Оксана Антоненко та представників 7 чеських компаній, які працюють у сфері водного господарства:

Внаслідок дій повномасштабного військового вторгнення рф, в Україні зруйновано понад 800 кілометрів водопровідних та 244 кілометра каналізаційних мереж, а знищено чи пошкоджено близько 70 насосних станцій та 23 очисні споруди. Також 70% населення перебуває під постійною загрозою залишитися без води внаслідок ракетних атак, збільшується ризик екологічної катастрофи у зв’язку з руйнуваннями систем водовідведення та очистки стоків.

Чеські компанії презентували сфери та спеціалізацію своєї діяльності, зокрема технології очищення води, інноваційні підходи до обробки та зворотного використання стічних вод, можливості щодо діагностики систем водовідведення та водопостачання. Декілька компаній вже мають досвід роботи з українськими компаніями та громадами, зокрема постачали мобільні фільтрувальні станції в території Дніпропетровської області, які постраждали від злочинних дій  російських агресорів.

У свою чергу керівники водоканалів ознайомили чеські компанії з наявними проектами покращення та відновлення діяльності водопостачальних підприємств в умовах війни. Основні проблеми, з якими стикаються комунальні підприємства області, стосуються порушення логістики постачання реагентів, здороженням електроенергії, мастильних матеріалів та погіршення якості води у річках забору води. Водоканали збудовані у 50-60 роках, тому мають значну зношеність мереж та енергоємне обладнання. 

Зараз галузь водопостачання та водовідведення потребує підтримки чеських партнерів, адже процес відновлення зруйнованої інфраструктури буде складним, потребуватиме часу для проєктування, пошуку нових підходів та джерел фінансування. Модернізація обладнання на водоводах дозволить поліпшити якість надання послуг, забезпечити безперебійну та безаварійну роботу насосних станцій та скоротить її експлуатаційні витрати. Впровадження проєктів відновлення дозволить підвищити якість послуг з надання та очищення води, забезпечить оперативне реагування та усунення аварійних ситуацій на мережах водозабезпечення та водовідведення, очисних спорудах.

Чеські компанії зацікавлені у довгостроковій присутності в регіоні та шукають можливості започаткувати співпрацю з  комунальними підприємствами регіону. Чеська республіка намагається швидко реагувати на першочергові потреби українських підприємств, які виникають під час війни. Тому було засновано програму «Україна» з фінансуванням в розмірі €20 млн  на рік. На ці кошти можна реалізувати невеликі інвестиційні проєкти, загалом і у Дніпропетровській області. Також чеська сторона привертає увагу великих іноземних донорів для фінансування проєктів Дніпропетровщини.

 Дніпропетровське інвестиційне агентство представило чеській стороні 17 проєктів відновлення у сфері водопостачання та водовідведення. З усіма проєктами відновлення можна ознайомитись за посиланням.