Ведення бізнесу
Рівень рентабельності виробництва молока в усіх підприємствах України за підсумками 2019 р. перевищив результати 2018 р. на 4,5% і склав 20,6%, що стало найвищим показником серед усіх видів тваринницької продукції. Це зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, йдеться на сайті інституту.
За його словами, у сільськогосподарських підприємствах виробництво молока сільськогосподарських тварин усіх видів є стабільно прибутковим із 2007 р. Причому тогорічний рівень рентабельності є другим із 1994 р. і поступається лише показнику 2017 р. у 26,9%.
«У фермерських господарствах рівень рентабельності 2019 р. був дещо меншим – 20,1%. Однак він також перевищив показник 2018 р. у 18%», – зазначив науковець.
Крім молока, прибутковим у тваринництві у 2019 році залишилось лише виробництво свиней на м’ясо – 4,7 % проти 6,9 % у 2018 році.
Виробництво яєць, яке у 2018 році мало рівень рентабельності 5,4%, торік стало збитковим (-23,5%). Рівень рентабельності виробництва м’яса птиці знизився з 5,7 % у 2018 році до (-3,7%) минулого року.
Також збитковими традиційно залишилось виробництво м’яса великої рогатої худоби (-27,1%), овець та кіз (-39,7%), вовни (-71,1%) та меду (-32,2%).
Однак у фермерських господарствах свою прибутковість зберегли м’ясо птиці (13,2%) та мед (28,4%), підкреслив вчений.
«Зниження рентабельності виробництва продукції тваринництва у сільськогосподарських підприємствах пов’язане переважно зі зменшенням цін її реалізації, яке в цілому за 2019 рік склало 3,2 %. Водночас хронічна збитковість виробництва м’яса і вовни потребує спеціальної підтримки їх виробництва, тим більше що рівень споживання м’яса в Україні ще далекий від раціональних норм», – підсумував Юрій Лупенко.
Джерело: www.iae.org.ua