Моніторинг та управління мікробіомом як новий етап розвитку рибництва

Мікробіом або «мікробне здоров’я» води має вирішальне значення для підтримання якості водойм рибогосподарств та підприємств аквакультури. Фактично це спільноти мікроорганізмів, що живуть у воді, видаляють із неї як органічні, так і неорганічні елементи. Такий процес має вирішальний вплив на рибу, яка там живе.

До сьогодні контроль над мікробіомом вдалося встановити завдяки рециркуляційним системам аквакультури (RAS). Вони дозволяють утримувати рибу при високій щільності в закритих резервуарах і забезпечувати “контрольоване середовище”. Системи безперервно фільтрують, очищують і повторно використовують воду для операційної ефективності та зниження ризиків забруднення й поширення патогенних мікроорганізмів.

Проте величезна різноманітність і складність мікробного життя в поєднанні з відсутністю доступних вимірювальних і програмних технологій перешкоджали розробці інструментарію для ефективного управління цими системами з метою досягнення оптимальних експлуатаційних показників.

Для розв’язання цього питання компанія RASLab, розташована в аквакультурній столиці світу – м. Берген, Норвегія, почала співпрацю зі стартапом мікробіомних технологій KYTOS. Зазначений стартап пропонує унікальний кількісний огляд мікробіому у воді та біофільтрах через свої сервісні програми та вимірювальні технології. Компанія використовує big data та штучний інтелект (ШІ), щоб зменшити непередбачуваність аквакультури та контролювати стан мікробіому з самого початку вирощування культури. Своєю чергою RASlab створює та обслуговує рециркуляційні системи аквакультури.

У поєднанні з лабораторними послугами KYTOS це дозволить обом компаніям розробляти та тестувати нові мікробіологічні показники здоров’я для (RAS). А проведення комбінованих аналізів допоможе якісніше вживати заходів щодо управління мікробіомом, підвищувати продуктивність і стійкість біофільтра, а також покращить загальне мікробне середовище систем.

За секунду вимірюються та аналізуються детальні характеристики тисячі клітин. Алгоритми надають вичерпний звіт та характеристику мікробіому. Хмарна платформа збирає ці дані і робить їх легкодоступними.

На сьогодні технологія KYTOS вже може характеризувати більшу частину мікробного життя (грибки, бактерії та водорості) у воді, осаді та рибі на фермі. Функціональні індикатори, розроблені за допомогою машинного навчання, пов’язують ці дані з такими діями на фермі, як дозрівання води, ефективність дезінфекції та активність нітрифікатора.

З інформацією отриманою від систем рециркуляції можна запропонувати послуги оптимізації середовища для будь-якого підприємства аквакультури.

Завдяки 12 незалежним маломасштабним системам рециркуляції та наявності 3 варіантів біофільтрів (прісна вода, солонувата вода та морська вода), RASLab може запропонувати дослідження мікробного середовища в діапазоні 5-30°C для будь-якого виду аквакультури.

Симбіоз можливостей двох компаній надасть змогу підприємцю бачити вичерпну інформацію про стан води на фермі з урахуванням усіх мікроорганізмів. Це зробить галузь аквакультури набагато більш передбачуваною, зменшить кількість втрат серед риб через різноманітні хвороби та ураження бактерії, а в результаті підвищить якість самої риби та знизить її собівартість.

Більше цікавих новин про інновації та інвестиції у світі ви можете знайти у ТелеграмФейсбук та на офіційному сайті Агентства.