Ведення бізнесу
Побутує думка, що органічне землеробство передбачає лише відмову від використання хімічних препаратів. Але насправді це значно ширше поняття, яке має на меті збереження довкілля, ґрунтів і природних ресурсів. І саме за таким принципом на Дніпропетровщині у компанії «Оріль-Еко» вирощують органічні ягоди суниці садової та малини. Крім того, розуміючи важливість виготовлення не лише сировини, а й готового продукту, на підприємстві розвивають і перероблення – заморожування та сублімацію ягід.
Підприємство «Оріль-Еко» з Дніпропетровської області, яке спеціалізується на вирощуванні органічної малини та суниці, було зареєстроване 2018 року, але землю для майбутнього бізнесу почало купувати ще у 2016. Нині загальна площа господарства становить 42 гектари.
Засновник компанії «Оріль-Еко» Сергій Коробкін розповідає, що до вибору органічної технології його спонукало усвідомлення того, що органічне ягідництво – вигідна справа.
“Загалом сільське господарство – це досить вигідний бізнес, незважаючи на обрану технологію вирощування – органічну чи традиційну. Але водночас це дуже ризикована справа. Тобто може трапитися ситуація, яка була впродовж останніх декількох сезонів, коли ціни на ягоду малини дуже коливалися. Щодо суниці садової, з цією ягодою ситуація та ціни більш-менш стабільні, але проблема полягає в тому, що суниця перебуває на межі рентабельності”, – розповів Сергій Коробкін.
Причина цього в тому, що коли підприємство орієнтується на європейський ринок органічної ягоди, то хоч ціна там і стабільна, але собівартість вирощування досить велика. Тому суницю в «Оріль-Еко» вирощують для того, щоб забезпечити людей роботою впродовж усього ягідного сезону: тобто навесні та в червні тут збирають суницю, а з липня до жовтня – малину.
Тому через такі ситуації з ціною на ягоду цей бізнес загалом вигідний, але не завжди. Якщо ж говорити про недоліки органічної технології вирощування, то вона передусім передбачає дуже багато ручної праці, адже не можна використовувати такі засоби, які застосовують у конвенційному сільському господарстві, зокрема гербіциди для боротьби з бур’янами. Тому багато ручної праці дуже збільшує собівартість вирощування ягід.
Крім того, ще один недолік органіки полягає в нестачі працівників для виконання тих чи тих операцій. Причому така ситуація актуальна не лише в сільському господарстві, тому ця проблема стала зараз основною. До того ж посилює цю проблему і повномасштабна війна, яку розв’язала росія. За словами засновника компанії «Оріль-Еко», працювати в таких умова дуже складно, і з кожним роком ситуація погіршується.
Водночас інвестиції в створення органічного та конвенційного ягідника більш-менш однакові, якщо не враховувати процес сертифікації. Тому, на думку Сергія Коробкіна, переваг у конвенційному землеробстві немає.
Залежно від регіону, де працює господарство, та погодно-кліматичних умов кожен сорт ягоди демонструє різні показники щодо якості, врожайності та продуктивності. Тому в «Оріль-Еко» сорти обирали саме з урахуванням початку плодоношення. Так, Сергій Коробкін розповідає, що в умовах Дніпропетровської області краще вирощувати пізню суницю садову, а не ранню. Адже через зворотні приморозки, які трапляються в травні, може загинути до 70 % урожаю.
Джерело: https://agronews.ua/