Новий виклик. Як створюють українські крафтові сири за дефіциту електрики

Віялові відключення світла не впливають на якість українських крафтових сирів, але вимагають від виробників більшої винахідливості та гнучкості. Про це кажуть власники та власниці сироварень із різних куточків України. Генератори, ліхтарики та свічки — сучасний арсенал для створення сирів.

Є факт, що грає крафтярам на руку. Багато корів та кіз зараз у «декретній відпустці», і молока менше. 

 

Сімейне молочне господарство «Марківчанка» релокувало свій бізнес із Донеччини і зараз виробляє молочну продукцію, зокрема й крафтові сири, з власної сировини на Полтавщині.

«Рятує генератор. Якщо прийшов час доїння або потрібно сепарувати молоко, вмикаємо бензиновий помічник. А вже годування чи будівництво, які не потребують електрики, — з ліхтариками на лобі. Сир варимо на газових плитах у світлі години, яких катастрофічно не вистачає. Технологію виробництва витримуємо, тому якість сиру залишається на рівні», — каже Олена Кіріченко.

Сироварня-ферма «Зелений Гай», що на Дніпропетровщині, на два тижні призупинила виробництво, оскільки світла майже не було, але зараз процес уже запустили.

«Наше професійне обладнання працює від електромережі, тому вмикаємо генератори для пастеризації молока та інших процесів. Але молока закуповуємо менше, пропорційно зменшився й обсяг сиру, що виробляємо. За рахунок роботи генераторів собівартість продукції, а з нею і ціна на сири трохи зросли», — пояснює Євгенія Молчанова.

 

Кооператив «Карпатські ґазди» зі Львівщини замінив електричні плити на газові, тому сироваріння продовжував, поки було молоко.

«А зараз кози вагітні, сировини через природні причини деякий час не буде. Звичайно, без світла додалося багато ручної праці. За 1,5-2 години технологічного процесу руки елементарно втомлювалися. Якщо було потрібно, то працювали вночі, при свічках. Витримуємо сири за кімнатної температури, а вона взимку задовільна, потім — у напівпідвальному приміщенні. Проблема з миттям форм: коли немає світла — через годину зникає і вода», — ділиться Катерина Тарасенко.

 

Дефіцит електрики — новий виклик для малого аграрного бізнесу України. Складно, але виробники та виробниці не зупиняються, працюють. І навіть жартують, що тепер український крафтовий сир створюють у романтичній атмосфері — при свічках.  

Джерело: https://agroportal.ua/