Перспективи світового ринку свинарства для українських виробників

Центром підвищення ефективності в тваринництві проведено аналіз світових тенденцій на ринку свинарства, згідно з яким інвестиційна привабливість даного сегмента аграрного ринку, починаючи з 2019 року, може стати вище птахівництва, за рахунок нових точних технологій і вирішення проблеми АЧС свинини.

Відділ аграрної аналітики нідерландського Rabobank надав дані про можливі світові втрати виробництва свинини через африканську чуму (АЧС). Вони прогнозують, що до кінця 2019 Китай втратить від 25 до 35% від нинішнього внутрішнього виробництва, а В’єтнам – понад 10%. В цілому приблизно на 10 млн. тонн збільшиться дефіцит свинини в світі, що становить від 5 до 7% світового виробництва свинини.

В результаті цього світові ціни на свинину в напівтушах ростуть в ЄС + 22%, в Бразилії + 48%, в США + 17%, в Канаді + 40% в річному періоді. За такої динаміки ціни на свинину можуть зрости вдвічі до кінця 2019року. Це відмінний шанс для того, щоб збільшити вітчизняне виробництво і перезапустити експорт української свинини.

За даними Асоціації “Свинарі України”, собівартість живої ваги в Україні зараз становить 1,3 €/кг, при цьому експорт майже відсутній (1,76 тис. тонн в 2018 році).

В Україні існує можливість досягти рівня найнижчої собівартості вирощування свиней в світі – 0,8 €/кг живої маси на сухих кормах і 0,5 €/кг живої маси на рідкій системі годування, використовуючи сучасні системи точного свинарства.