Ведення бізнесу
Поголів’я ВРХ в Україні стрімко скорочується. До кінця 2022 року прогнозується, що кількість корів сягне рекордно низького рівня — 1,39 млн голів. Це найменший показник за все існування України, адже навіть у післявоєнний 1946 рік нараховувалося 4,3 млн корів.
За даними Спілки молочних підприємств України, господарства населення виробляють близько 3-3,5 млн т молока, і саме в них відбувається стрімке скорочення поголів’я. У промисловому секторі, незважаючи на війну, масового скорочення не спостерігається.
«У 2021 році відбулося незначне зниження виробництва молока в світі. Хоча загалом останніми роками виробництво молока стрімко зростало. В Україні ж усі роки динаміка була негативною. І на сьогоднішній день прогнози на 2022 рік — це виробництво 7 млн т молока. Це з урахуванням надходження молока від населення, де в нас немає точної статистики», — відзначив голова ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадим Чагаровський під час конференції «Молочний бізнес в умовах війни».
За його словами, цього року прогнозується, що на переробку надійде 2,7 млн т молока. Водночас потужностей в Україні вистачає для переробки 5 млн т молока.
За оцінкою Спілки молочних підприємств України, в 2022 році виробництвом займалося 140 молокопереробних підприємств, та їхня кількість скоротиться на 38 порівняно з попереднім роком.
Прогнозується, що за підсумками 2022 року виробництво лише вершкового масла та сухого молока буде на рівні попереднього року, всі інші продукти — скоротяться.
На виробництво і переробку молока значно впливають також загальні економічні фактори: зниження ВВП в Україні в 2022 році на 45% призведе до зниження попиту, капітальних інвестицій, експортних можливостей; інфляція на рівні 20% впливатиме на загальний стан економіки. Також є три фактори, які турбують виробничі галузі: оборотні кошти, безпека і захист працівників, логістика та перевезення.
«Ми маємо позитивні зрушення щодо експорту і бачимо відповідно даних зовнішньоекономічного балансу, що Україна експортувала за 10 місяців молочної продукції на $210 млн, а імпортувала — на $180 млн. Переробники навіть розширюють ринки, компанії ведуть перемовини з торговельними мережами європейського співтовариства і найближчим часом експортуватимуть свіжу ферментовану продукцію. Цього року вже 10 компаній мають дозвіл на експорт до ЄС», — розповідає Вадим Чагаровський.
За його словами, сьогодні ціна на сировину є тим фактором, який дозволяє українським виробникам бути присутніми на світових ринках. Якщо останні три роки ціни на сировину в Україні були на рівні європейських, а інколи й вище, то зараз ситуація змінилася. У Нідерландах за рік сировина подорожчала на 30-40% і у вересні коштувала 60 євроцентів/л, в Німеччині — 56 євроцентів/л, Польщі — 52 євроцентів/л, в Україні — 36-38 євроцентів/л.
Ключові проблеми у період воєнного стану:
У Спілці молочних підприємств упевнені, що тенденція до зниження виробництва молока в Україні продовжуватиметься до того часу, поки держава не надаватиме підтримку молочній галузі. Тільки після цього можна буде стабілізувати ситуацію. Водночас Вадим Чагаровський не виключає, що до 2030 року цілком можливо наростити переробку до 6 млн т молока на рік, тобто фактично за 8 років збільшити її вдвічі.
Для цього потрібно пройти кілька етапів: збереження поголів’я ВРХ через відновлення державної підтримки; впровадження кооперації, адже сьогодні 80% молокопереробних підприємств у світі — це молочні кооперативи; врегулювання стосунків із торговельними мережами та забезпечення молокопереробних підприємств кредитними коштами.
Джерело: www.agroportal.ua