Простою мовою про непрості питання: особливості впровадження системи НАССР

Суб’єкти господарювання Дніпропетровської області, які займаються виробництвом та обігом харчової продукції, запрошують пройти онлайн-курс для впровадження моделі контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів.

Відповідно до вимог законодавства* до кінця 2019 року всі оператори ринку, які працюють у сфері виробництва й обігу харчових продуктів, мають впровадити систему аналізу ризиків і контролю критичних точок НАССР.

*Згідно Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 затверджено Вимоги щодо розробки,
впровадження та застосування постійно діючих процедур,  заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).

Належна реалізація програми НАССР дозволяє не тільки знизити ризики, пов’язані із харчовими отруєннями споживачів, а й удосконалити технологічні процеси  виробництва та покращити якість продукції.

З метою проведення роз’яснювальної роботи та підвищення рівня обізнаності про особливості впровадження системи НАССР в Україні, фахівці проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні», Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів разом зі спеціалістами платформи масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus», розробили безкоштовний навчальний онлайн-курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач».

Навчальний онлайн-курс присвячений розробці, запровадженню та забезпеченню функціонування процедур, заснованих на принципах системи НАССР, та доступною мовою пояснює такі непрості питання:

  • що таке нове харчове законодавство України;
  • що харчове законодавство дає бізнесу та споживачам;
  • хто такі оператори ринку;
  • що таке простежуваність у харчовому законодавстві;
  • що таке НАССР та як його правильно читати.

Курс розроблений, насамперед, для представників бізнесу, але буде корисним як для фахівців державного сектору в харчовій галузі, так і для конкретного споживача.

Тематика курсу:

  • Безпечність чи якість? Що регулює харчове законодавство?
  • Базові знання з НАССР – що необхідно знати перед впровадженням? Програми-передумови.
  • Розуміння та застосування принципів НАССР. Як уникнути типових помилок?

Онлайн-курс проводиться на безкоштовній основі. Після завершення навчання слухачі отримають відповідний сертифікат.

Зареєструватися можна за посиланням.

Останній термін переходу щодо впровадження системи НАССР з 20.09.2019 року – для малих потужностей (представники малого бізнесу, що займаються виробництвом, транспортуванням, зберіганням та реалізацією харчової продукції, представники громадського харчування).

Попередні етапи були розпочаті з:

  • 09.2017 року – для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (бойні, молокозаводи, підприємства з переробки й виробництва м’яса, риби, молюсків та ракоподібних, яйця, мед, їхні похідні), (крім малих потужностей);
  • 09.2018 року – для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (кондитерські фабрики, підприємства з переробки й виробництва фруктової і овочевої продукції, крім малих потужностей).

Довідково. Цього року Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів проводитиме планові аудити системи НАССР на 4540 суб’єктах господарювання. Про це свідчить план перевірок на 2019 рік.