В Україні планується створення інтегрованого локального стандарту на мед

В Україні стандарт якості визначає лише  ДСТУ, також є вимоги стосовно безпечності, є стандарти з органічного виробництва, HALAL, але специфічного стандарту з виробництва меду немає ні у нас, ні у світі.

Наразі команда GLOBAL G.A.P Україна взяла на себе ініціативу створення інтегрованого локального стандарту на мед. Він включатиме не лише вимоги до якості й безпеки меду, але і до виконання робіт, на пасіці в тому числі.

«Виготовлення українського локального документа — перша сходинка у підйомі до стандарту світового рівня. Якщо країна покаже, що у виробників є бажання до сертифікації та діє локальний стандарт, то з великою ймовірністю його приймуть як міжнародний великий стандарт, який можна буде застосовувати в усьому світі», — зазначив фахівець із впровадження стандартів, провідний аудитор систем менеджменту якості Андрій Гармаш.

З інтегрованим локальним стандартом на мед пасічнику буде простіше реалізовувати свою продукцію через торговельні мережі.

Окрім виходу на торговельні мережі, від локального інтегрованого стандарту на мед пасічник отримає:

  • зменшення витрат на відкликання неякісної продукції;
  • зменшення витрат на виробництво;
  • мінімізацію можливих ризиків від внесення забруднень своїми працівниками.

Експерт наголошує, що відповідно до світових стандартів сучасний виробник повинен також оцінювати й соціальну складову роботи свого підприємства, у тому числі й зацікавленість працівників випускати якісну, безпечну продукцію.

Як повідомлялось раніше, у 2019 році експорт меду з України збільшився на 12,7%

Джерело: www.agroreview.com