Ведення бізнесу
Кількість підприємств, що повністю зупинили свою діяльність у другій половині травня, скоротилася до 14% проти 17% у квітні.
Про це говориться у щомісячному макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України (НБУ).
При цьому загальний рівень завантаженості потужностей залишається на 40% нижчим за довоєнний рівень.
«Втрата ринків збуту та посилення цінового тиску стримують відновлення. Стабільно значним є негативний вплив порушеної логістики, зокрема постачань палива», — пояснюють в НБУ.
Водночас поліпшилась оцінка запасу міцності підприємств. У травні кількість підприємств, які не відчувають проблем із нестачею ресурсів, зросла (до 36%), 40% опитаних вистачить ресурсів більш ніж на місяць.
В НБУ уточнили, що з поверненням населення виробники харчової продукції відновлюють роботу на деокупованих територіях, вводять нові та розконсервовують старі потужності в західних та центральних регіонах. Окремі виробники підтримують обсяги виробництва, переорієнтовуючись з українського на європейський ринок.
«Надлишок сировини та переорієнтація споживачів на доступнішу та дешевшу вітчизняну продукцію підтримують розширення асортименту», — додають у банку.
Стримують галузь експортні обмеження, скорочення купівельної спроможності населення та зростання собівартості виробництва внаслідок логістичних труднощів і подорожчання енергоносіїв.
Джерело: www.agroportal.ua