Ведення бізнесу
Бузина стає все більш популярною на ягідному ринку України. Її заморожують і відправляють на експорт.
Як зазначається, пандемія коронавірусу посилила попит на бузину на міжнародному ринку через високий вміст вітаміну С. Українські фермерські господарства відреагували на тренд і минулого року експортували 7,5 тис. т ягоди. Основні покупці – Японія і країни ЄС.
Зараз бузина в Україні – переважно дикоросла рослина, плоди якого збирає населення. За них дають близько 9 грн/кг.
В Україні дуже багато ярів, схилів, земель, які є важкодоступними для сільськогосподарської техніки. Ці ділянки цілком підійдуть для вирощування бузини.
Якщо ціна на продукт буде залишатися високою, промислове вирощування культури виглядає цілком перспективно.
Уточнюється, що бузину широко використовують для виробництва ліків, барвників і харчових продуктів. З ягоди роблять джеми, додають в йогурти з чорничним смаком, а також сік. Передбачається, що попит на міжнародному ринку буде рости.
Джерело: www.agroportal.ua