Дніпропетровщина аграрна: обсяги виробництва та зовнішня торгівля

Дніпропетровська область є одним з найбільш розвинених в економічному плані регіонів України. За чисельністю населення, внеском у загальнодержавні обсяги виробництва валового внутрішнього продукту, масштабами промислового та сільськогосподарського виробництва, обсягами експорту товарів та надходжень до бюджету вона займає провідні місця серед інших регіонів України.

Дніпропетровщина серед областей України посідає:

  • 9 місце за обсягом реалізованої продукції сільського господарства у 2020 р. 22823,6 млн грн (5,18%)
  • 9 місце за обсягом реалізованої продукції рослинництва, у 2020 р. 19665,7 млн грн (5,34%)
  • 7 місце за обсягом реалізованої продукції тваринництва у 2020 р. 3157,9 млн грн (4,36%)

Лідером область є серед регіонів України за вирощуванням наступних зернових та бобових культур:

  • Ріпак – 249726,3 т (11,5%) – 1 місце серед регіонів України
  • Соняшник – 669579,7 т (6.9%) – 2 місце
  • Гірчиця – 1266,6 т (8,9%) – 4 місце
  • Ячмінь – 285581,6 т (8%) – 4 місце
  • Горох – 25059,5 т (7,4%) – 4 місце
  • Пшениця – 1120138,7 т (7,35%) – 5 місце

В категоріях овочевих та плодових культур Дніпропетровщина лідирує за такими показниками:

  • Капуста – 26347,5 т (45%) – 1 місце серед регіонів України
  • Перець солодкий – 1160,8 т (28,15%) – 1 місце
  • Огірки – 10156,4 т (25,41%) – 1 місце
  • Буряк столовий – 5611,4 т (19,59%) – 1 місце
  • Картопля – 30979,9 т (12,35%) – 2 місце
  • Яблука – 12812,1 т (8,9%) – 3 місце
  • Груші – 616 т (16,44%) – 3 місце
  • Цибуля – 8426,3 т (10,68%) – 5 місце

Дніпропетровщина робить вагомий внесок у виробництво тваринницької продукції України, займаючи провідні місця за обсягами виробництва:

  • Вирощування птиці – 254789 т (15,69%) – 3 місце серед регіонів України
  • Вирощування овець та кіз – 117 т (3,57%) – 5 місце
  • Вирощування свиней – 38658 т (6,88%) – 6 місце
  • Виробництво яєць – 761,2 млн шт. (4,7%) – 7 місце
  • Виробництво меду – 34,9 т (5,49%) – 8 місце

У 2020 році Дніпропетровська область експортувала сільськогосподарської продукції на суму $367,6 млн (2,1% від всеукраїнського показника).

Регіон найбільше всього експортував:

  • зернові культури – на $44,7 млн,
  • м’ясо та їстівні субпродукти – на $22,2 млн,
  • насіння та плоди олійних культур – на $9,2 млн.

Експорт сільськогосподарської продукції складає 5% від загального експорту області та експортується у майже 100 країн світу: Італію, Індонезію, Францію, Єгипет, Білорусь, Туреччину, Китай та інші країни.

 

Минулого року область здійснила імпортних операцій на суму $275,9 млн (8,3% від всеукраїнського показника). Підприємства області у 2020 році найбільше всього купували:

  • жири та олії рослинного походження на суму $57,7 млн (21% від загально обсягу імпорту сільськогосподарської продукції),
  • молоко та молочні продукти на $52,1 млн (18,9%),
  • їстівні плоди та горіхи на $47,3 млн (17,1%).

Імпорт сільськогосподарської продукції складає 6% від загального імпорту області та продукція імпортується з понад 70 країн світу: Німеччина, Норвегія, Нідерланди, Польща, Фінляндія, Малайзія, Швеція, Велика Британія та інші країни.

Сільськогосподарська продукція, що найбільше має попит як серед експортерів, так і серед імпортерів – це жири та масла рослинного та тваринного походження.

 

Більш детально ознайомитись, що продають і купують країни світу, ви можете на модулі відкритих даних DIAGRAM.